10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Afname van stoffen in het lichaam naarmate we ouder worden

Bij het ouder worden treden er in het lichaam diverse lichamelijke veranderingen op. Het meest opvallende is natuurlijk de verandering van onze huid. Er zijn verschillende stoffen die in de loop der jaren afnemen in ons lichaam. Zo vindt er gedurende een mensenleven een natuurlijke daling van sommige hormonen in het lichaam plaats. Hormonen zijn één van de meest voorkomende chemische boodschappers in het menselijk lichaam welke zeer essentieel zijn. Zij regelen constant diverse aspecten binnen ons lichaam. Hormonen stimuleren, reguleren en controleren de functie van diverse weefsels en organen in ons lichaam. Zo helpen ze bij het reguleren van onder andere onze bloeddruk, bloedsuikerspiegel en lichaamstemperatuur. De afname van bepaalde hormonen heeft invloed op het verouderingsproces. Wat de precieze invloed is, is niet altijd duidelijk. Er wordt gezegd dat er hormoonsupplementen zijn die het verouderingsproces kunnen verminderen of tegengaan. Hier is echter nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor aanwezig.

DHEA

Dehydro-epiandrosteron (DHEA) is het meest voorkomende hormoon in het lichaam en wordt door de bijnieren gemaakt van cholesterol. Het hormoon zou onder andere het geheugen verbeteren, de hart- en bloedvaten beschermen, vet rondom de buik reduceren, de huid verbeteren en de afweer versterken. Al vanaf het 25e levensjaar holt de productie van DHEA achteruit. Het hormoon is op het 40e levensjaar gehalveerd en op het 65e levensjaar zal er nog 10 tot 20 procent over zijn. DHEA is erg belangrijk omdat het als grondstof dient voor vele andere hormonen. Zo wordt het hormoon via verschillende tussenstappen omgebouwd tot testosteron, de afname van DHEA heeft dus consequenties voor meerdere hormonen.

Testosteron

Testosteron is een belangrijk geslachtshormoon dat een belangrijke rol in de pubertijd speelt. Bij mannen regelt het naast het libido ook de botmassa, spiermassa, kracht en vetverdeling. Ook helpt het bij de productie van rode bloedcellen en zaadcellen. Vrouwen produceren ook testosteron in kleine hoeveelheden. Naarmate mannen ouder worden, wordt er minder testosteron geproduceerd. Het testosterongehalte daalt vanaf het 30e levensjaar zo’n 1% per jaar. Dit is een normaal onderdeel van het ouder worden. Er zijn een aantal symptomen die als gevolg van een lagere testosteronspiegel kunnen optreden. Het kan lichamelijke veranderingen met zich meebrengen zoals een verhoogd percentage lichaamsvet, minder spiermassa en fysieke kracht en verminderde botmassa. Ook kan het verandering in de seksuele functie en in het slaappatroon als gevolg hebben.

Oestrogeen en progesteron
Oestrogeen en progesteron zijn hormonen die voor de menopauze in de eierstokken van de vrouw worden geproduceerd. Ze spelen een belangrijke rol bij de menstruatiecyclus en zwangerschap. Daarnaast helpt oestrogeen bij het handhaven van de botsterkte en voorkomen van hart- en vaatproblemen. Ook oestrogeen neemt af naarmate we ouder worden. Om symptomen van de menopauze te behandelen wordt door artsen oestrogeen met progestageen voorgeschreven. Er zijn studies die suggereren dat het gebruik van oestrogeen na de menopauze belangrijke voordelen kan bieden voor vrouwen.

Veroudering van de huid
Het meest opvallende is de verandering van de huid naarmate we ouder worden. Door afname van elastine en collageen wordt de huid dunner en minder elastisch waardoor rimpels ontstaan. Ook wondjes genezen langzamer. Elastine en collageen zijn eiwitten welke een belangrijke taak vervullen om de structuur van de huid te handhaven. Beide stoffen nemen af naarmate we ouder worden. Onder invloed van slechte leefstijlfactoren kan de werking drastisch verslechteren. Ook Q10 vervult een belangrijke functie voor onze huid en speelt een belangrijke rol bij cellulaire gezondheid. Veroudering zorgt ook voor een lagere concentratie van Q10 in het lichaam. Zonder Q10 veroudert onze huid in een hoog tempo. Q10 zorgt er namelijk voor dat de huidcellen worden voorzien van energie. Hierdoor kunnen zij collageen en elastine aanmaken. Daarnaast helpt het om beschadigde huidcellen te herstellen. Q10 houdt u op peil door te zorgen voor een gezond en uitgebalanceerd dieet dat het lichaam voorziet in voldoende vitaminen en antioxidanten.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.