Knoflook is een geteeld kruid dat verwant is aan uien, prei en bieslook en wordt al eeuwenlang gebruikt voor diverse toepassingen. Knoflook heeft een sterke geur en krachtig aroma en we kennen knoflook natuurlijk allemaal als smaakmaker in de keuken. Naast smaakmaker wordt knoflook ook van oudsher al gebruikt voor medicinale toepassingen vanwege de gezondheidsbevorderende eigenschappen die knoflook heeft[1]. De gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft knoflook te danken aan de werkzame stoffen in het kruid.
Onderwerpen in dit artikel:
- Actieve bestanddelen van knoflook
- De werking van knoflook
- Het gebruik van knoflook
De belangrijkste werkzame stoffen in knoflook zijn alliine en diallyldisulfide. Alliine wordt bij het pletten of kauwen van knoflook door het enzym alliinase omgezet al allicine[1]. Allicine bevat zwavel, wat zorgt voor de smaak en geur van knoflook. Allicine is instabiel en wordt snel omgezet in andere zwavelhoudende stoffen, die gezondheidsbevorderende eigenschappen kunnen hebben[2]. Diallyldisulfide in knoflook zorgt ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen in het lichaam. Naast Alliine en diallyldisulfide bevat knoflook ook vitamine B1, B6 en vitamine C, de mineralen mangaan, seleen, fosfor, calcium en koper en het aminozuur tryptofaan.
De werking van knoflook
In de Chinese geneeskunde wordt al duizenden jaren gebruik gemaakt van de heilzame werking van knoflook. Ook in de Westerse geneeskunde wordt al langere tijd dankbaar gebruik gemaakt van het kruid vanwege de verschillende gezondheidsvoordelen die het heeft. Knoflook staat erom bekend dat het je immuunsysteem een enorm gunstige ondersteuning kan geven*. De actieve bestanddelen van knoflook helpen ook bij het normaliseren van de bloeddruk*. Een hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor hart- en vaatziekten. Onderzoek heeft aangetoond dat knoflooksuppletie kan bijdragen aan het normaliseren van een hoge bloeddruk*. Ook kan knoflook helpen het totale (slechte) LDL-cholesterol te normaliseren *, waardoor het helpt bij het verminderen van het risico op hart- en vaatproblemen.


Het gebruik van knoflook
Om te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van knoflook, is het kruid op diverse manieren te gebruiken. De werkzame stoffen in knoflook komen vrij bij kneuzing of beschadiging dankzij het enzym alliinase. Het enzym wordt echter onwerkzaam bij verhitting. Om die reden kun je knoflook het beste voor gebruik persen, pletten of snijden en even 10 minuten laten liggen. In die tijd wordt alliine omgezet in allicine waardoor de gezondheidsbevorderende werking vele malen krachtiger wordt. Om echt te profiteren van de werking van de actieve bestanddelen uit knoflook, blijkt uit de meeste studies dat je hiervoor dagelijks zo’n 4 knoflooktenen per dag zou moeten eten. Voor veel mensen zal dit te veel zijn. Een eenvoudigere manier om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van knoflook is met behulp van een knoflooksupplement. Kies voor een kwalitatief en hoogwaardig voedingssupplement om optimaal te profiteren.
Tot slot
Knoflook is niet alleen ontzettend lekker, maar heeft ook een natuurlijke positieve werking voor je lichaam Knoflook kan het immuunsysteem een enorme boost geven en onder andere bijdragen aan herstel bij verkoudheid en griep en het verlagen van de bloeddruk. Niet iedereen is even dol op de geur en smaak van knoflook en om van de gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren is meer knoflook nodig dan de gemiddelde Nederlander in zijn of haar gerecht zou verwerken. Een kwalitatief hoogwaardig supplement voorzien van knoflook kan daarom uitkomst bieden.
*Gezondheidsclaim is lopende