10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Alles wat je moet weten over B12

Alles wat je moet weten over B12

Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine. Het is een essentiële vitamine die het lichaam niet zelf kan produceren en die we binnen moeten krijgen uit voeding. De vitamine is van nature aanwezig is verschillende dierlijke voedingsmiddelen. Regelmatige inname van vitamine B12 is van groot belang voor een gezond en goed functionerend lichaam. Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor uiteenlopende ongemakken waaronder vermoeidheid en een gebrek aan energie. In dit artikel vertellen we je meer over de werking van vitamine B12, de risico’s van een tekort aan de vitamine en hoe je zorgt voor voldoende inname van vitamine B12.

Onderwerpen in dit artikel:

 • De werking van vitamine B12
 • Vitamine B12 in voeding
 • Een vitamine B12 tekort
 • Vitamine B12 supplement

De werking van vitamine B12

Vitamine B12 fungeert als co-enzym in verschillende metabolische processen. Als co-enzym is de vitamine niet direct verantwoordelijk voor deze processen maar aanwezigheid van vitamine B12 is wel essentieel om deze plaats te laten vinden.

Vitamine B12:

 • Draagt bij aan een normale celdeling*
 • Helpt bij de vorming van rode bloedlichaampjes*
 • Speelt een rol bij de productie en afbraak van homocysteïne*
 • Biedt ondersteuning bij het energieniveau*
 • Is een antioxidant* en daarmee van positieve invloed op het immuunsysteem*
 • Is van positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel*
 • Draagt bij aan een goede gemoedstoestand, het concentratievermogen, het geheugen en de leerprestaties*
 • Helpt bij vermoeidheid en futloosheid*

Vitamine B12 werkt in synergie met foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B6, dit betekent dat deze vitaminen in combinatie met elkaar beter werken. Vitamine B12 werkt samen met foliumzuur om rode bloedcellen te maken en B12 werkt samen foliumzuur en B6 om het homocysteïnegehalte op peil te houden*.

Vitamine B12 in voeding

Vitamine B12 komt voor in dierlijke voeding zoals vlees en vis, maar er zijn ook vegetarische opties zoals eieren en zuivelproducten. Om voldoende van de essentiële vitamine B12 binnen te krijgen is het van belang om deze voedingsmiddelen op regelmatige basis te eten.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12 zijn onder andere grasgevoerd rundvlees, wilde zalm, mosselen, tonijn, sardines, forel, Zwitserse kaas en feta.

Een vitamine B12 tekort

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine, bij wateroplosbare vitaminen wordt in tegenstelling tot vetoplosbare vitaminen geen reservevoorraad opgeslagen in het wordt. Vitamine B12 is hierin de enige uitzondering, van deze wateroplosbare vitamine waarvan wel een reservevoorraad wordt opgeslagen in de lever*. Een tekort aan vitamine B12 zal pas optreden bij onvoldoende inname over langere tijd. Bij regelmatige inname van dierlijke vitamine B12 rijke producten zal een tekort niet snel ontstaan. Vegetariërs en veganisten die geen tot nauwelijks dierlijke producten eten lopen wel een groot risico op een tekort. Daarnaast ouderen lopen een verhoogd risico op een vitamine B12 tekort, vanwege onderliggende oorzaken zoals een verminderde maagzuurproductie waardoor de vitamine minder goed wordt opgenomen*. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan vitamine B12, een tekort verhoogt het risico op geboorteafwijkingen*.

Symptomen

Een vitamine B12 tekort ontwikkelt zich geleidelijk en doorloopt verschillende fasen. Hierdoor kan het jaren duren voordat zich symptomen ontwikkelen en een tekort wordt herkend. Ook is een vitamine B12 tekort lastig te herkennen omdat er vele uiteenlopende soorten symptomen kunnen ontstaan die ook overeenkomen met symptomen ie gepaard gaan met andere aandoeningen of tekorten*.

Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Onverklaarbare vermoeidheid
 • Minder eetlust
 • Hartkloppingen
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Spijsverteringsproblemen
 • Afwijkende ontlasting
 • Hoofdpijn
 • Oorsuizen
 • Problemen met het zenuwstelsel zoals geheugenverlies, spierzwakte, tintelingen en zenuwpijn

Vitamine B12 tekort vaststellen

Bij herkenning van een of meerdere van de bovenstaande symptomen, is het verstandig om de vitamine B12 waarde te laten bepalen. De vitamine B12-spiegel wordt bepaald door middel van een bloedonderzoek via vitamine B12-serum of plasmawaarde. Waarden lager dan 148 pmol/L duiden op een tekort, bij een waarde tussen 148 en-250 pmol/L in combinatie met ongemakken kan ook sprake zijn van een tekort.

Wanneer een tekort is vastgesteld, is het van belang om de oorzaak daarvan te achterhalen. In geval van een vegetarisch of veganistisch dieet of verhoogde behoefte aan vitamine B12, is het belangrijk om tekorten aan te vullen en op peil te houden door middel van suppletie.

Doe de Online Vitaminen CheckGratis leefstijl analyseBinnen 2 uur de uitslagNAAR ONLINE VITAMINEN CHECK arrow right arrow right

Vitamine B12 supplement

Bij vitamine B12 suppletie is het belangrijk om te kiezen voor een hoogwaardig en kwalitatief supplement. Vitamine B12 komt voor in verschillende vormen, namelijk: adenosylcobalamine, hydroxycobalamine, cyanocobalamine en methylcobalamine. Het is van belang om te kiezen voor de meest actieve vorm van B12, dit zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine. Deze vormen van B12 worden het efficiënt in het lichaam opgenomen
omdat het lichaam deze niet eerst hoeft om te zetten.

Tot slot

Vitamine B12 is een ontzettend belangrijke vitamine die is betrokken bij verschillende belangrijke lichaamsprocessen en onmisbaar is voor een goede gezondheid. Bij onvoldoende inname van dierlijke voedingsmiddelen en voor risicogroepen licht een vitamine B12 tekort op de loer. Een vitamine B12 tekort gaat gepaard met vervelende ongemakken en gezondheidsrisico’s. Voorkom een tekort en hou het vitamine B12 gehalte op peil door het slikken van een hoogwaardig supplement.

*Gezondheidsclaim is lopende

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.