15% introductiekorting op het product "Sleepwell" t/m 25 maart. CODE: SLAAP15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis
Chatten

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Alles wat je moet weten over IJzer

Alles wat je moet weten over ijzer

IJzer is een essentieel mineraal voor een goede gezondheid. Het mineraal dient een aantal belangrijke lichaamsfuncties. De belangrijkste functie van ijzer is het vervoeren van zuurstof in het lichaam en het produceren van rode bloedcellen. IJzer is een essentiële voedingsstof, dat betekent dat het lichaam zelf geen ijzer aanmaakt maar we ijzer uit voeding moeten halen. Welke belangrijke functies ijzer vervult, wat de gevolgen zijn van een tekort aan ijzer en meer over ijzer bisglycinaat, de best opneembare vorm van ijzer, lees je in deze blog.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Waar heb je ijzer voor nodig?
  • Ijzer in voeding
  • Een ijzer tekort
  • Een ijzer tekort vaststellen en behandelen
  • De best opneembare vorm van ijzer

Waar heb je ijzer voor nodig?

Het lichaam heeft ijzer nodig om goed te kunnen functioneren, ijzer speelt namelijk een belangrijke rol bij verschillende processen in het lichaam*. Zo maakt ijzer deel uit van hemoglobine in de rode bloedcellen. Hemoglobine is verantwoordelijk voor de zuurstofvoorziening van alle lichaamscellen, waardoor ijzer een grote rol speelt bij het transport van zuurstof door het lichaam. Ook maakt ijzer onderdeel uit van een aantal enzymen die een belangrijke functie hebben in de regulatie van de stofwisseling. Daarnaast hebben de cellen ijzer nodig voor de aanmaak van DNA waardoor ijzer ondersteuning biedt bij een normale groei en ontwikkeling. Verder is ijzer van belang voor de aanmaak van bepaalde neurotransmitters zoals serotonine en dopamine.

IJzer in voeding

IJzer komt in voeding voor in twee verschillende vormen, namelijk heemijzer en non-heemijzer.

  • Heemijzer: heemijzer komt voor in dierlijk voedsel, voornamelijk in rood vlees.
  • Non-heemijzer komt zowel voor in dierlijke voeding als in plantaardige voeding.

Heemijzer wordt een stuk beter opgenomen in het lichaam dan non-heemijzer, terwijl onze voeding veel meer non-heemijzer bevat. Mensen die geen of weinig heemijzer uit voeding binnenkrijgen, lopen een verhoogd risico op een tekort aan ijzer*.

Een ijzer tekort

Een tekort aan ijzer is het vaakst voorkomende mineralentekort ter wereld*. Een tekort aan ijzer ontstaat wanneer het lichaam meer ijzer gebruikt dan er binnenkomt waardoor de voorraad ijzer in het lichaam opraakt. Hiervoor gaven we al aan dat een tekort kan ontstaan bij personen die weinig of geen heemijzer uit voeding binnenkrijgen. Dit is het geval bij vegetariërs of veganisten die geen tot weinig dierlijke producten binnenkrijgen. Andere risico’s die kunnen leiden tot een tekort aan ijzer zijn onder andere bloedverlies waarbij ijzer verloren gaat als gevolg van een ongeluk of tijdens de menstruatie, verminderde opname van ijzer vanwege darmproblemen of toegenomen behoefte aan ijzer door intensief sporten* of tijdens een zwangerschap*.

Wanneer sprake is van een tekort aan ijzer, kan er onvoldoende zuurstof door het lichaam worden getransporteerd. Dit zorgt ervoor dat de cellen in het lichaam onvoldoende zuurstof krijgen en hierdoor minder energie leveren en beperkt worden in hun functies. Dit kan leiden tot bloedarmoede. Veelvoorkomende ongemakken die kunnen ontstaan bij een ijzertekort zijn vermoeidheid, kortademigheid, een bleke huid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn.

Een ijzer tekort vaststellen en behandelen

Eet je geen tot weinig dierlijke producten of behoor je tot één van de andere risicogroepen en/of heb je last van dan is mogelijk sprake van een tekort aan ijzer. Een ijzertekort kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek. In geval van een ijzergebrek kan een verandering in het voedingspatroon een oplossing bieden.

Doe de Bloed Health CheckUitgebreid bloedonderzoekPrikpunt in de buurtBinnen 48 uur de uitslagTelefonisch consult + supplementen adviesBESTEL BLOED HEALTH CHECK arrow right arrow right

Zorg voor een voedingspatroon voorzien van voldoende ijzerrijke voeding. Dierlijke producten zoals (rund)vlees, vis en schaaldieren zijn voedingsbronnen die heemijzer bevatten. Bronnen van non-heemijzer zijn onder andere groene bladgroenten, bonen en zaden. Voor verbeterde opname van ijzer uit voeding kun je de ijzerrijke voedingsmiddelen het beste combineren met voedingsmiddelen die vitamine C bevatten. Vitamine C bevordert namelijk de opname van ijzer tijdens de spijsvertering*. Als sprake is van een ernstig tekort of niet voldoende ijzerrijke (dierlijke) voeding wordt gegeten, kan een supplement uitkomst bieden.

De best opneembare vorm van ijzer

Bij ijzer suppletie is het van belang om te kiezen voor een hoogwaardig supplement in de best opneembare variant. IJzer bisglycinaat is de meest biologisch beschikbare vorm en best opneembare variant van ijzer. Deze vorm van ijzer is dankzij aminozuren in chelaatvorm die werken als beschermende laag voor het ijzer, waardoor het maagsap deze na inname niet kan splitsen. Hierdoor bereikt ijzer bisglycinaat de darmen volledig en kan het lichaam het goed opnemen. Ook maag- of darmklachten die bij andere vormen van ijzer of supplementen vaak voorkomen, zijn bij ijzer bisglycinaat niet tot gering aanwezig. Een supplement voorzien van andere nutriënten zoals vitamine A, B2 en C zorgt voor nog betere opname van ijzer en toevoeging van koper draagt bij aan het transport van ijzer in het lichaam*.

Tot slot

IJzer is een ontzettend belangrijk mineraal voor een gezond en goed functionerend lichaam. Voorkom een tekort door een gebalanceerd dieet voorzien van voldoende ijzerrijke plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen. Wil je weten hoe jouw ijzer huishouding is? De Bloed Health Check onderzoekt 30 bloedwaardes, waaronder je ijzergehalte.

*Gezondheidsclaim is lopende

Klantenservice

Advies nodig over ijzer?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Facebook logo
Instagram logo
LinkedIn logo
Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Niet alleen religieus, maar vasten is super gezond
Het voordeel van een Multi-Strain probioticum
De wondere wereld van het microbioom
Perfect health producten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

Gespreid betalen

Betaal automatisch in 3 renteloze delen.

  • Voeg artikel(en) toe aan je winkelwagen.
  • Ga naar de kassa en kies ‘Betaal in 3 delen’ als betaalmethode.
  • Voer je rekeningnummer of je debitcard- of creditcardgegevens in
  • Betaal in 3 delen. De eerste betaling wordt afgeschreven zodra je bestelling is verwerkt en de resterende 2 worden iedere 30 dagen automatisch afgeschreven.
  • Gebruik de Klarna-app of ga naar Klarna.nl om je betaling af te ronden