10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Belangrijke voedingsstoffen voor botten

Het menselijk lichaam wordt grotendeels gevormd door botten. We noemen dit ook wel het skelet. Zonder botten zou ons lichaam in elkaar zakken. Botten zorgen dus voor stevigheid van het lichaam. Daarnaast zijn botten ook erg belangrijk voor de bescherming van onze organen zoals het hart, de longen en de hersenen. Tot slot zorgen onze botten er samen met de spieren voor dat we kunnen bewegen. Kortom, botten zijn onmisbaar in ons lichaam. Het is daarom erg belangrijk om te zorgen dat je stevige botten hebt. Maar hoe houd jij je botten stevig?

Hoe zien onze botten eruit?

Om antwoord te geven op de vraag hoe wij onze botten stevig kunnen maken en/of houden, kijken we eerst naar de opbouw van onze botten. Het menselijk lichaam bevat zo’n 206 botten. Vaak wordt er gedacht dat botten erg hard zijn. Zo voelen ze ook aan, maar een bot bestaat uit verschillende lagen. Een harde buitenlaag, het beenvlies en het sponsachtige bot. Midden in de botten en tussen het sponsachtige bot door zit beenmerg. In het beenmerg worden nieuwe witte en rode bloedcellen aangemaakt. Tot slot hebben we nog het kraakbeen. Kraakbeen is een zacht weefsel dat tussen de gewrichten zit. Hierdoor kunnen de botten soepel van elkaar bewegen.

Het belang van voedingsstoffen voor onze botten

Het hele leven lang maak je bot aan en breekt er bot af. Bij jonge mensen is er sprake van meer botopbouw dan -afbraak. Het is dus van jongs af aan al erg belangrijk om jouw botten te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Hoe ouder je wordt, hoe meer het proces van botopbouw- en afbraak zich omdraait. Na je 45e is de botafbraak groter dan de botopbouw. Na deze leeftijd is het extra belangrijk om voldoende juiste voedingsstoffen binnen te krijgen voor sterke botten. Maar welke voedingsstoffen zijn er belangrijk?

Een van de belangrijkste voedingsstoffen voor sterke botten is calcium. Calcium is nodig voor de opbouw van botten en tanden. Ook zorgt het ervoor dat botten sterk blijven. Het is dan ook aan te raden om op jonge leeftijd al voldoende calcium binnen te krijgen. Hoe meer calcium in de botten hoe langer de botten stevig blijven. Het mineraal calcium zit veelal in zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt. Daarnaast komt het ook voor in noten, peulvruchten en groene groenten.

Vitamine D
Samen met calcium speelt vitamine D een hoofdrol om sterke botten te krijgen. Vitamine D zorgt ervoor dat de opname van calcium in de botten wordt verhoogd. Dit is belangrijk voor het behoud van sterke boten. Het is dan ook aan te raden om calcium en vitamine D samen in te nemen. Deze voedingsstoffen versterken elkaars werking. Vitamine D krijg je grotendeels binnen door voldoende zonlicht. Een klein gedeelte haal je uit voeding zoals vette vis, vlees of kaas. Wanneer je niet voldoende zonlicht ziet of te weinig vitamine D uit voeding haalt, is het aan te raden om dit aan te vullen met supplementen.

Magnesium
Magnesium is een belangrijk mineraal voor de opbouw van botten en het behoud van een stevig skelet. Magnesium zet vitamine D om in een actieve vorm die nodig is voor de opname van calcium in botten. Het lichaam bevat ongeveer 20 tot 30 gram magnesium. Het grootste gedeelte, ongeveer 60%, is terug te vinden de botten. Het lichaam haalt magnesium uit voeding zoals graanproducten, sojabonen, noten en groene groenten.

Vitamine K2
Vitamine K komt voor in twee verschillende vormen, namelijk K1 en K2. Vitamine K1 (fylochinon) zit vooral in groene groenten. Vitamine K2 komt vooral voor in gefermenteerde producten zoals kaas en kwark. Ook vormt het lichaam zelf vitamine K2 in de (dikke) darm. Hoewel vitamine K uit twee vormen bestaat, is alleen vitamine K2 van toepassing voor sterke botten. Vitamine K1 wordt slecht door het lichaam opgenomen. Vitamine K2 zorgt voor soepel kraakbeen en sterke botten.

Vitamine K2 is een vetoplosbare vitamine die niet alleen in voeding voorkomt. Een deel wordt, zoals hierboven te lezen, aangemaakt in de dikke darm. Vitamine K2 is erg belangrijk voor stevige botten. Zonder vitamine K kunnen bepaalde boteiwitten niet binden aan de mineralen zoals calcium die de botten helpen opbouwen. Het is een belangrijke voedingsstof om osteoporose of botontkalking te voorkomen. Wanneer je onvoldoende vitamine K2 binnenkrijgt kun je deze aanvullen met supplementen.

Calcium, vitamine D, magnesium en vitamine K2 zijn dus de vier belangrijkste voedingsstoffen voor sterke en gezonde botten. Deze voedingsstoffen hebben ieder een eigen werking op onze beenderen. Maar belangrijk is dat ze elkaar ook aanvullen en elkaars werking hierdoor versterken. Wanneer er een tekort aan een bepaalde voedingsstof is geconstateerd kan dit aangevuld worden met supplementen. Mocht je hier graag meer informatie over willen. Neem dan eens contact op met onze specialisten. Zij adviseren jou graag over de beste voedingssupplementen voor jouw situatie.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.