10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Bewegen voor het ontbijt

Dat sporten goed is voor de gezondheid, is algemeen bekend. Niet bekend bij iedereen is in welke mate het tijdstip van sporten effect kan hebben. Door veel mensen wordt gedacht dat het slecht is om te sporten op een lege maag. Niets is echter minder waar, bewegen of sporten op een nuchtere maag brengt juist diverse voordelen met zich mee. In een nieuw onderzoek is door een groep internationale wetenschappers nagegaan of het gezondheidseffect van matig sporten voor het ontbijt op een nuchtere maag groter is dan bij sporten na het ontbijt. Het onderzoek wijst uit dat wanneer men meer vet wil verbranden, men juist moet sporten vóór het ontbijt.

Het onderzoek

Het onderzoek bestond uit twee studies opgezet door wetenschappers. In de eerste studie betrof het 12 volwassen mannen met overgewicht of obesitas waarbij het effect van een eenmalige inspanning werd nagegaan. De mannen moesten bij het eerste bezoek sporten voor het ontbijt. Bij het tweede bezoek moest men sporten na het ontbijt. In de tweede studie werd het effect van sporten nagegaan voor het ontbijt op middellange termijn. Hiervoor werd door 30 mannen met overgewicht een trainingsprogramma gevolgd van 6 weken waarbij er 3 keer per week moest worden gefietst op matige intensiteit. 12 van de mannen kreeg 2 uur voor het fietsen een ontbijt, 9 mannen moesten eerst fietsen zonder ontbijt en de overige 9 mannen sportten niet gedurende het onderzoek. Zowel bij de eerste als tweede studie verdubbelde de vetverbranding bij de mannen die sportten voor het ontbijt, bij hen verbeterde ook de insulinegevoeligheid.

Voordelen van bewegen voor het ontbijt

Gebleken uit het onderzoek is dat men meer vetten verbrandt wanneer men sport op een nuchtere maag. Dit is eigenlijk heel logisch. Wanneer men nog niet heeft ontbeten, heeft men nog maar weinig koolhydraten in de voorraad. Het lichaam zal bij beweging dan overschakelen op de vetverbranding. Welk effect dit precies heeft op de algehele gezondheid werd niet onderzocht. Een ander voordeel is dat de insulinegevoeligheid verbeterde bij sporten voor het ontbijt. Dit zorgt ervoor dat glucose beter kan worden opgenomen in de lichaamscellen, dit verkleint de kans op diabetes 2. Trainen op een nuchtere maag kan ook zorgen voor verbeterde prestaties. Bijvoorbeeld tijdens het hardlopen heeft het lichaam veel bloed nodig om zuurstof te kunnen verplaatsen. Wanneer men voor het hardlopen gegeten heeft, zal voeding verteerd worden en hiervoor is veel bloed nodig in het maag- en darmstelsel. Dit kan het uithoudingsvermogen daarom tegenwerken en hierdoor zullen prestaties dalen. Op een lege maag hardlopen, zal de prestatie echter positief beïnvloeden. Wanneer men echter 10 km of meer gaat lopen, zal de energie sterk afnemen en kunnen prestaties hier wel onder lijden.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.