Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Candida in de darmen

Candida in de darmen | Perfect Health

De naam candida wordt in de volksmond gebruikt voor de aandoening candidosis of candidiadis. Candida zelf is een gistachtige schimmel die overal in de natuur aanwezig is, waaronder in ons lichaam. Candida is normaliter in kleine hoeveelheden in de slijmvliezen in de mond en darmen aanwezig ter ondersteuning van de spijsvertering.

In de darmen leven wel een triljoen aan verschillende soorten bacteriën, schimmels en gisten waarvan goede en minder goede welke samen de darmflora vormen. De darmflora is in balans wanneer de goede bacteriën de overhand hebben en de spijsvertering goed werkt. Wanneer slechte bacteriën en gisten zoals candida te veel groeien, raakt de balans verstoord. Wanneer in de darmen grote aantallen candida gist aanwezig is, kunnen verschillende ongemakken ontstaan. Dit kan resulteren in een verminderde werking van de spijsvertering en ervoor zorgen dat de weerstand afneemt.

Hoe ontstaat een overgroei van candida in de darmen?

Het immuunsysteem houdt normaal gesproken de balans in de darmflora zelf in stand. Een toename van Candida duidt vaak op een afgenomen weerstand waar verschillende factoren aan ten grondslag kunnen liggen. Een verzwakt immuunsysteem als gevolg van langdurige stress of ziekte kan zorgen voor candida overgroei. Daarnaast kan candida in de darmen groeien als gevolg van antibiotica en een voedingspatroon met een te veel aan geraffineerde suikers en snelle koolhydraten zoals frisdranken, brood, koek en snoep. Antibiotica doodt alle bacteriën waaronder ook de goede waardoor de slechte bacteriën de overhand kunnen krijgen. Candida groeit extra hard als gevolg van suikers waardoor de schimmels de overhand kunnen krijgen in de darmen en ook overmatig alcoholgebruik kan zorgen voor candida overgroei.

De ongemakken
Door toename van candida in de darmen kunnen diverse soorten ongemakken ontstaan die per persoon kunnen verschillen. Veelvoorkomende ongemakken zijn:

  • Een opgeblazen gevoel of opgezette buik
  • Winderigheid
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen
  • Huiduitslag, eczeem en jeuk
  • Futloos gevoel en weinig energie
  • Angstig
  • Enorme trek in zoetigheid

Als gevolg van een overgroei aan Candida in de darmen kun je verschillende ongemakken ervaren doordat de spijsvertering verminderd werkt en het lichaam minder voedingsstoffen opneemt uit je eten waardoor ook de weerstand lager wordt en je gevoeliger bent voor ziektekiemen.

Wat doen bij een overgroei van Candida in de darmen?

Bij een overgroei van candida in de darm is het van belang om de overgroei te stoppen door de darmflora te herstellen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is daarbij van groot belang. Maak gezonde keuzes en vermijd snelle suikers uit frisdranken, fruitsappen, koek, snoep, chocola maar ook uit brood, pasta en witte rijst. Vermijd daarnaast ook het drinken van alcohol. Voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezonde darmflora zijn onder andere verse groenten en fruit, vette vis, koolhydraten uit bijvoorbeeld boekweit, quinoa of gierst en kruidenthee.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.