Caprylzuur is een verzadigd vetzuur dat voorkomt in diverse voedingsmiddelen maar ook in ons eigen lichaam. Het is een kleurloze olieachtige vloeistof. De chemische benaming voor caprylzuur is octaanzuur. De naam van caprylzuur is afgeleid van het Latijnse woord voor geit: ‘capra’. Caprylzuur komt namelijk van nature voor in geitenmelk maar ook in koeienmelk en is een bestanddeel van onder andere palmolie, kokosolie en hennepolie. Daarnaast wordt het in kleine hoeveelheden door het menselijk lichaam geproduceerd en komt voor in het menselijke zweet. Caprylzuur wordt gebruikt in diverse supplementen en heeft diverse toepassingen.
Wat doet caprylzuur?
Een eigenschap van caprylzuur is het ondersteunen van de weerstand tegen teveel aan ongunstige schimmels en gisten. Caprylzuur bevat kortketenige vetzuren die door schimmels worden opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de celstructuur verandert, waardoor de schimmel cellen zich niet meer goed kunnen hechten aan het lichaam en deze makkelijker kunnen worden weggevoerd. Daarnaast verstoort caprylzuur ook de vorming van het celmembraan van schimmels waardoor deze zich niet meer goed kan vermenigvuldigen. Deze eigenschappen van caprylzuur versterken op deze wijze de afweer, waardoor het lichaam grip krijgt op de gist en de balans weer kan worden hersteld.
Het gebruik van caprylzuur
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bevatten bepaalde voedingsmiddelen van nature caprylzuur. Wanneer je wilt profiteren van de werking van caprylzuur, dan heb je een grotere hoeveelheid nodig en zal de stof uit supplementen moeten worden gehaald. Er zijn verschillende soorten caprylzuur supplementen beschikbaar waarbij de supplementen vaak ook andere stoffen bevatten die kunnen bijdragen aan de gezondheid.