10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Choline

Choline_B4

Choline wordt ook wel vitamine B4 genoemd, en wordt als onderdeel van het vitamine B-complex beschouwd. Het is geen vitamine maar eigenlijk een zogenoemde halfvitamine. Halfvitamines zijn stoffen die ooit vitamines zijn genoemd maar dit later toch niet bleken te zijn. Vitamines zijn onmisbare stoffen die het lichaam zelf niet aanmaakt. Halfvitamines zijn stoffen die het lichaam toch zelf blijkt aan te maken. Choline kan in geringe mate door het lichaam zelf worden aangemaakt. De productie van choline is echter bij de meeste mensen niet toereikend en daarom is opname uit voeding dus meestal essentieel. Choline komt onder andere voor in melk, eieren, pinda’s, soja en orgaanvlees. Ook is choline van nature aanwezig in moedermelk en wordt het toegevoegd aan babyvoeding. Het stofje kan niet door pasgeboren baby’s worden geproduceerd.

Functie en gezondheidseffecten van choline

Ieder menselijk lichaam heeft choline nodig. Deze halfvitamine zorgt onder andere samen met inositol (vitamine B7) voor de aanmaak van celmembranen van de lichaamscellen. Een celmembraan is een vliesje om de cel. Een celmembraan laat sommige stoffen door, maar houdt andere stoffen tegen. Ook zorgt choline voor vettransport van de lever naar de cellen. Samen met inositol helpt choline om de vetten kleiner te maken, wat transport eenvoudiger maakt. Ook cholesterol wordt kleiner gemaakt door choline, wat een positief effect kan hebben op het cholesterolgehalte. Verder is choline nodig voor de aanmaak van acetylcholine. Dit is een neurotransmitter die betrokken is bij prikkeloverdracht in de hersenen. Deze zorgt voor de signaaloverdracht tussen de zenuwcellen die op hun beurt weer zorgen voor het ontvangen van pijnprikkels en aansturing van de spieren. Bij een dagelijkse dossering van meer dan 7 gram choline kan dit de bloeddruk verlagen.

Aanbevolen dossering

Het lichaam is in staat om zelf choline aan te maken. Daarnaast is door de Gezondheidsraad voor volwassenen een adequate inname vastgesteld van 400 milligram choline per dag. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan choline. Choline komt voor in diverse voedingsmiddelen. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon zal een choline tekort niet snel voorkomen. Daarnaast is het te veel aan choline binnenkrijgen middels voeding is ook niet aannemelijk. In zeldzame gevallen kan een lichaam geen choline aanmaken of kan het gebruik van een bepaald medicijn zorgen voor een tekort. Ook wanneer mensen bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan choline schrappen, bijvoorbeeld in verband met een dieet, kan dit effect hebben op de cholinewaarden. Ook het gebruik van suikerrijke voeding en alcohol hebben een negatief effect op de cholinewaarden. Wanneer kans bestaat op een tekort, kan choline worden ingenomen in de vorm van een supplement. Het Active B Complex Support van Perfect Health is een breed spectrum complex dat bestaat uit de best opneembare B vitaminen, waaronder choline. Ook in Brain Support van Perfect Health, een hoog gedoseerd Breed Spectrum hersen nutriënten bevat veel bijzondere choline-achtige stoffen.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.