De courgette, wie kent hem niet. Deze groene vrucht is familie van de komkommer en lijkt qua uiterlijk ook veel op de komkommer. De courgette is op enorm veel manieren te bereiden. De groente neemt de smaak aan van het gerecht waarin je deze verwerkt waardoor de courgette enorm veelzijdig is. Daarnaast is de courgette ook nog eens erg gezond. Het zit vol vitamines en mineralen en heeft een positieve invloed op onder andere je immuunsysteem, spijsvertering en je hart- en vaatstelsel.
Wat maakt de courgette zo gezond?
Allereerst beschikt de courgette over het mineraal kalium. Kalium speelt een grote rol bij het gezond houden van onze hart- en bloedvaten. Voldoende kalium voorkomt een te hoge bloeddruk. Verder is de courgette rijk aan vitamine C. Vitamine C zorgt voor een sterk immuunsysteem en is nuttig voor onder andere je collageenaanmaak en ijzeropname. Ook bevat de courgette provitamine A en diverse antioxidanten, die onder andere bijdragen aan het gezond houden van onze ogen. Daarnaast zijn ook verschillende B-vitamines aanwezig in de courgette die ons energieniveau op peil houden en van belang zijn voor onze stofwisseling. De courgette is gemakkelijk te verteren omdat deze voor een groot deel uit water bestaat. Daarnaast bevat de courgette vezels die samen met het vocht een positief effect op je stoelgang hebben. Ook is de courgette koolhydraatarm en bevat deze weinig calorieën. Je vergroot met een courgette de inname van vitamines en mineralen zonder dat je daarbij veel calorieën of koolhydraten binnenkrijgt. Om deze reden is de courgette in veel diëten een populaire groente.
De courgette verwerken
Zoals gezegd is de courgette enorm veelzijdig. Maak er bijvoorbeeld een heerlijke soep mee, grill de courgette in repen voor een gegrilde groentesalade, gebruik de courgette voor een heerlijke ovenschotel of verwerk hem in een groene smoothie. De courgette kan ook dienen als koolhydraatarme spaghetti. Spaghetti gemaakt van dunne slierten courgette wordt ook wel courgetti of zuchetti genoemd. Courgetti is gemakkelijk te maken met behulp van de Spirelli die in diverse kookwinkels of online te koop is. Ook kun je een dunschiller gebruiken en tegenwoordig ligt courgetti zelfs kant en klaar in de supermarkt. Met courgetti kun je alle kanten op. Hieronder een voorbeeld van een heerlijk recept.
Courgetti met kip en pesto
Ingrediënten:
2 courgettes of 1 pak courgetti
300 gram kipfilet
2 eetlepels (verse) pesto
60 gram cherry tomaten
20 gram pijnboompitten
40 gram Parmezaanse kaas
Peper, zout en roomboter om in te bakken
Bereiding:
- Maak courgetti van de courgette, indien je kant en klare courgetti gebruikt sla je deze stap over
- Snijd de kipfilet in stukjes en bestrooi deze met zout en peper
- Verhit een braadpan met een klontje boter en bak de stukjes kipfilet
- Rooster de pijnboompitjes in een droge pan
- Snijd de cherry tomaten in vieren
- Laat de stukjes tomaat zacht worden in de pan
- Voeg de courgettti en pesto toe aan de tomaatjes, verwarm deze ongeveer 2 minuten op hoog vuur
- Verdeel de courgetti over de borden en serveer met de stukjes kipfilet en pijnboompitjes, strooi hier als laatst nog wat Parmezaanse kaas over
Eetsmakelijk!