Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

De best opneembare vorm van ijzer

De best opneembare vorm van ijzer

IJzer is een mineraal en één van de meest voorkomende elementen. Het mineraal speelt in ons lichaam een belangrijke rol bij het transporteren van zuurstof via het bloed naar de cellen. IJzer is namelijk van belang bij de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen die het zuurstof door ons lichaam vervoeren. Daarnaast speelt ijzer een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen, draagt bij aan het goed functioneren van de schildklier en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Een ijzertekort kan zorgen voor vervelende ongemakken. 

Te weinig ijzer

De dagelijkse ijzerbehoefte verschilt per geslacht, leeftijd en situatie. De ijzerbehoefte van vrouwen ligt hoger dan die van mannen. Dit heeft er mee te maken dat vrouwen die op een vruchtbare leeftijd menstrueren meer bloed verliezen. Ook vrouwen die zwanger zijn hebben een verhoogde ijzerbehoefte omdat het lichaam tijdens een zwangerschap extra bloed aanmaakt. Ligt de ijzerinname lager dan de behoefte, dan kan dit zorgen voor een ijzertekort. Ongemakken die bij een ijzertekort kunnen ontstaan zijn vermoeidheid en snel buiten adem zijn, rusteloze benen en een bleke huid. Een ernstige vorm van een ijzertekort is bloedarmoede.

IJzer in voeding

IJzer komt voor in dierlijke en plantaarde producten. Er zijn twee vormen van ijzer die voorkomen in voeding, dit zijn heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt enkel voor in dierlijke producten en non-heemijzer komt in dierlijke maar ook in plantaardige producten voor. Onze voeding bevat in verhouding veel meer non-heemijzer. Dierlijke producten die ijzer bevatten zijn vlees, vis en kip. Een goede bron voor heemijzer zijn schaal- en schelpdieren en orgaanvlees. Plantaardige producten die non-heemijzer bevatten zijn groene groenten zoals spinazie, paksoi en snijbiet, peulvruchten, noten en eieren.

Onze darmen nemen heemijzer uit voeding beter op dan non-heemijzer. Bij heemijzer is dit zo’n 25%, bij non-heemijzer varieert dit van 1 tot 10%. De opname van ijzer in het lichaam is daarbij ook afhankelijk van andere voedingsstoffen die we binnenkrijgen. Bepaalde voedingsstoffen stimuleren de opname van ijzer (vitamine A, B2 en C), terwijl andere voedingsmiddelen de opname van ijzer juist tegenwerken (calcium en fytaat). Omdat het merendeel van onze dagelijkse voeding enkel non-heemijzer bevat, krijgen veel mensen niet de juiste hoeveelheid ijzer binnen die het lichaam ook daadwerkelijk opneemt. Om ervoor te zorgen dat je voldoende ijzer binnenkrijgt en opneemt is het aan te raden om ijzer te suppleren. Kies daarbij voor een hoogwaardig supplement in de best opneembare variant.

IJzer bisglycinaat

De best opneembare vorm van ijzer is ijzer bisglycinaat. Dit is de biologisch beschikbare vorm van ijzer en is gekoppeld aan een aminozuur. Het aminozuur werkt als beschermende laag waardoor deze vorm van ijzer zo sterk is dat deze de maag doorgaat zonder dat het maagsap het ijzer splitst. IJzer bisglycinaat bereikt in zijn volledigheid de darmen en wordt hier opgenomen.  

Een ijzer bisglycinaat complex dat ook andere nutriënten bevat zoals vitamine A, B2 en C, zorgt voor nog betere opname in het lichaam.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.