Havermout is sinds de opkomst en aandacht voor superfoods gestegen in populariteit. Het product behoort tot de Schijf van Vijf en is op zich een gezond product dat diverse gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Hoe gezond het eten van havermout is hangt samen met hoe de havermout wordt bereid en wat er aan de havermout wordt toegevoegd.
Havermout is gemaakt van de graansoort haver en wordt gemaakt door hele haverkorrels te wassen en te pellen. Deze korrels worden vervolgens verhit en platgedrukt. Omdat havermout gemaakt wordt van hele haverkorrels valt havermout onder de volkoren granen. Het is het meest bekende glutenvrije product in de supermarkt dat goedkoop verkrijgbaar is.
Redenen om havermout aan uw dieet toe te voegen
Er zijn diverse redenen om havermout aan uw dieet toe te voegen. Havermout is erg lekker, is snel en gemakkelijk te bereiden, biedt volop variatie en brengt diverse gezondheidsvoordelen met zich mee. Havermout bevat oplosbare vezels: beta-glucanen. Deze vezels nemen in de darmen veel vocht op. Ook binden deze vezels cholesterol met als gevolg dat het ongunstige LDL-cholesterolgehalte in het bloed daalt. Deze claim is door de European Food Safety Authority goedgekeurd in 2011. Deze oplosbare vezels in havermout zullen opzwellen waardoor de maag lange tijd vol blijft. Dit zorgt ervoor dat we niet snel trek hebben na het eten van havermout. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen. Zo wordt de energie langzaam aan het bloed afgegeven en ontstaat er geen snelle piek in het bloedglucosegehalte. Er zijn aanwijzingen dat dankzij de vezels in havermout de insulinegevoeligheid verbetert, dit is gunstig voor het op peil houden van de bloedglucosespiegels. Havermout bevat antioxidanten net als vele andere natuurlijke producten. Deze antioxidanten beschermen ons lichaam tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan of tegen schadelijke producten van buitenaf. Voor mensen die gevoelig zijn voor gluten is havermout een goede optie. Haver is van nature glutenvrij. Omdat het haver voor havermout vaak wordt verwerkt in fabrieken waar ook andere granen worden verwerkt, is havermout niet altijd geschikt voor mensen met glutenintolerantie. Bestudeer hiervoor nauwkeurig de verpakking of de havermout écht glutenvrij is.
Havermout bereiden
Zoals hiervoor al is aangegeven biedt havermout enorm veel variatie. U kunt een heerlijk bord havermoutpap bereiden door de havermout te koken in water of (plantaardige) melk. Aan havermout kunt u verschillende smaakmakers toevoegen zoals blauwe bessen, banaan, appel, gehakte noten of gedroogde vruchten. Voeg er eventueel wat honing, pure chocolade of kaneel aan toe. Om het geheel wat smeuïger te maken kan er ook kokosolie of lijnzaadolie aan de pap worden toegevoegd. Een ander lekker recept met havermout zijn havermout pannenkoekjes!
Benodigdheden voor meerdere pannenkoekjes:
- 75 gram havermout
- 2 rijpe bananen
- 2 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- 4 eetlepels (plantaardige) melk
- Mespunt kaneel
- Fruit naar keuze zoals blauwe bessen, aardbeien of frambozen
- Margarine of kokosolie om de pannenkoeken in te bakken
Bereiding
- Doe de havermout in een kom en mix de vlokken klein met de staafmixer. U kunt kant en klaar havermoutmeel gebruiken.
- Voeg de bananen in stukken toe aan de havermout en pureer de stukken met de staafmixer.
- Voeg het bakpoeder, kaneel en de eieren toe en pureer met de staafmixer. Voeg op het einde de melk toe tot er een dik beslag ontstaat.
- Verwarm margarine of kokosolie in een koekenpan en schep het beslag erin. U kunt grote pannenkoeken bakken of kleine pannenkoekjes maken door 4 hoopjes in de pan te scheppen. Bak de pannenkoeken aan beide zijden gaar in ongeveer 6 minuten.
- Plaats de pannenkoeken op een bord en serveer met het fruit.