Kurkuma (Indiase geelwortel) is een kruid dat herkenbaar is aan een geel/oranje kleur en de mild bittere smaak. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma Longa plant, een lid van de gemberfamilie. In India en Zuid-Azië is kurkuma een belangrijk specerij in de traditionele keuken en wordt gebruikt als smaakmaker in bijvoorbeeld curry’s. Ook wordt kurkuma al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk medicijn en toegepast binnen de Ayurvedische en Chinese geneeskunde vanwege de geneeskrachtige eigenschappen die het kruid zou hebben.
Kurkuma wordt gebruikt bij behandeling van uiteenlopende gezondheidsongemakken. De interesse in kurkuma is de laatste decennia toegenomen waardoor er steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt gevoerd naar de gezondheidseffecten van kurkuma. Welke positieve gezondheidseffecten kurkuma heeft, lees je in deze blog.
Onderwerpen in dit artikel:
De werkzame stoffen van kurkuma
Het werkzame bestanddeel in kurkuma is de stof curcumine. Kurkuma bevat drie verschillende soorten curcuminoïden waarvan de extracten uit de plant gewonnen worden. Dit zijn: diferuloylmethaan (curcumine I), demethoxycurcumine (curcumine II) en bisdemethoxycurcumine (curcumine III). Deze curcuminoïden hebben vele verschillende positieve gezondheidseffecten. In de afgelopen deccenia is de interesse in curcuminoïden toegenomen en is er veel onderzoek naar gedaan. Inmiddels is er dan ook steeds meer bekend over de werking en gezondheidseffecten van kurkuma die vooral worden toegeschreven aan de antioxidatieve werking[1] van het kruid. Kurkuma is zeer breed toepasbaar. Hieronder zetten we een aantal van de gezondheidsvoordelen die kurkuma biedt voor je op een rij.
De voordelen van kurkuma
Een sterk antioxidant
Curcumine is een zeer sterke bron van antioxidanten[1]. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen, dit zijn agressieve stoffen die in het lichaam oxidatie in het lichaam veroorzaken waardoor weefsels en cellen beschadigd kunnen raken. Curcumine blijkt daar bovenop ook de activiteit van lichaamseigen antioxidant enzymen te verhogen*, waarmee de werking tweeledig is.
Bescherming van de lever
Kurkuma ondersteunt de normale werking van de lever en galblaas en beschermt de lever tegen een aantal giftige stoffen*.
Hulp bij afvallen
Ook om af te vallen kan kurkuma behulpzaam zijn. Het kruid versnelt het effect op de vetstofwisseling waardoor vetverbranding wordt gestimuleerd. Vet eten wordt beter verteerd door stimulering van maagsappen en werking van de gal en lever*.
Goed voor hart en bloedvaten
Curcuma heeft een gunstig effect de op de werking van hart en bloedvaten*. Een positief effect van het regelmatig nuttigen van dit kruid is een verlaging van een te hoge bloeddruk*.
Een positief effect op de gemoedstoestand
Onderzoek wijst uit dat kurkuma een gunstig effect heeft op de productie van de neurotransmitters dopamine en serotonine*. Deze neurotransmitters staan ook wel bekend als gelukshormonen en hebben een positief effect op je humeur en gemoedstoestand.
Goed voor de spijsvertering en darmen
Een ander gunstig effect is dat kurkuma de spijsvertering kan ondersteunen. Voedsel wordt beter verteerd wat er ook voor zorgt dat de darmen hun werk goed kunnen doen*.
Verminderen van suikerpieken in het bloed
In het lichaam zorgt het hormoon insuline ervoor dat de het bloedsuikergehalte niet te hoog wordt. Wanneer sprake is van insulineresistentie en het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline, kan dit tot gevolg hebben dat er een teveel aan suiker in het bloed ontstaat met als gevolg een suikerpiek. Deze suikerpieken kunnen op lange termijn zorgen voor schade in het lichaam en leiden tot diabetes type 2. Kurkuma kan helpen met het verbeteren van de gevoeligheid voor insuline en zo de suikerpieken in het bloed verminderen*.
Gebruik van Kurkuma
Kurkuma kan vers of gedroogd worden gebruikt in vele verschillende soorten gerechten, als smaakmaker en vanwege de werkzame stoffen in het kruid. De opneembaarheid van kurkuma is niet goed, door kurkuma te combineren met zwarte peper kan de opneembaarheid worden verhoogd*. Om echt te profiteren van de gezondheidsvoordelen van kurkuma moet gebruik worden gemaakt van kurkuma extract dat hoge concentraties curcumine bevat. Daarvoor kan gebruik worden gemaakt van een hoogwaardig supplement dat een hoge concentratie curcumine bevat in combinatie met zwarte peper.
Tot slot
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen biedt kurkuma tal van uiteenlopende gezondheidsvoordelen. Het gebruik van kurkuma is dan ook zeker aan te raden. Kies er voor om regelmatig verse of gedroogde kurkuma in combinatie met wat zwarte peper in je gerechten te verwerken.
*Gezondheidsclaim is lopende
Referenties