Cyber Monday, 15% korting op alle supplementen! Code: CYBERM (excl. herhaalservice en voordeelverpakkingen)

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

De invloed van kou op het lichaam

Invloed kou op het lichaam

De winter is nu echt begonnen en dat is te merken. De dagen worden steeds korter en de temperatuur daalt. De kou die de winter met zich meebrengt is niet bij iedereen geliefd. Het koude weer kan een aantal nadelige effecten hebben op ons lichaam. Zo beginnen er steeds meer mensen te snotteren en is een droge huid in de winter dagelijkse kost. Kou kan echter ook van positieve invloed zijn op het lichaam. Hieronder leest u welke nadelige effecten kou op het lichaam kan hebben, wat u kunt doen om deze effecten zo veel mogelijk te beperken en welke positieve invloed kou op het lichaam kan hebben.

De nadelige effecten van kou

De koude en vochtige buitenlucht in de winter kan de luchtwegen irriteren. Hoe kouder de lucht is, hoe meer de bloedvaten, bronchiën en het slijmvlies kunnen irriteren. U kunt hierdoor last krijgen van ontstekingsirritatie. Dit kunt u voorkomen door uw luchtwegen te beschermen. Probeer zo veel mogelijk door uw neus te ademen en draag eventueel een sjaal voor uw gezicht. Het is altijd belangrijk om u warm aan te kleden wanneer het koud is. Wanneer u dit niet doet verliest u meer warmte dan het lichaam produceert en krijgt u het koud. Het lichaam kan onderkoeld raken, maar ook kunnen uw bloedvaten vernauwen wat gevaarlijk kan zijn voor de werking van het hart. Draag wanneer het koud is een warme jas, handschoenen en een muts. De droge en koude winterlucht kan er verder voor zorgen dat het vocht uit de huid verdwijnt. Wanneer het waait wordt het vocht nog sneller geabsorbeerd. Om dit tegen te gaan kunt u douchen met lauwwarm water in plaats van heet water. Gebruik ook een vochtinbrengende crème op basis van plantaardige olie.

Positieve invloed van kou op het lichaam

Naast mogelijke nadelige effecten van de kou op ons lichaam, kan de kou ook van positieve invloed zijn op ons lichaam. Bij een lage temperatuur verbrandt ons lichaam meer calorieën. Ons lichaam verbrandt door beweging en lichamelijke processen calorieën en probeert altijd op een stabiele en optimale lichaamstemperatuur te blijven zodat we niet ziek worden. Wanneer het koud is moet het lichaam extra werken om op de juiste lichaamstemperatuur te komen of te blijven. Dit proces kost extra energie waardoor er meer calorieën worden verbrand. Ook stimuleert kou de aanmaak van bruin vet. Bruin vet in ons lichaam verbruikt energie en helpt hierdoor bij het afvallen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat er bij het rillen door kou, de hormonen irisine en FGF21 vrijkomen. Deze hormonen veranderen wit vet in bruin vet, wat een positieve invloed heeft op het verbranden van calorieën en dus kan helpen om af te vallen. Ook zou de kou ervoor kunnen zorgen dat u beter slaapt. Hoge temperaturen kunnen leiden tot rusteloosheid terwijl een koele kamer zorgt voor een goede nachtrust. Ook zou de kou positieve effecten op het metabolisme hebben wat vele gezondheidsvoordelen met zich mee brengt.

Wilt u niet alleen in de winter maar gedurende de rest van het jaar de positieve invloed van kou op uw lichaam ondervinden? Neem dan iedere dag een koude douche. Ook het nemen van een koude douche brengt diverse gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo activeert een koude douche de vetverbranding, neem bijvoorbeeld een koude douche voordat u met een training start. Ook zorgt het nemen van een koude douche voor een goede doorbloeding. Door de kou worden de bloedvaten vernauwd en gaat de bloeddruk omhoog. Deze zakt weer wanneer de douche is afgelopen. Wanneer u gewend bent aan de kou door het nemen van een koude douche, zult u het in de winter minder koud hebben. Ook werkt een koude douche in de ochtend verkwikkend, het geeft u energie voor de hele dag!

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Ubiquinol
Lactose-intolerantie
Brain fog

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.