Persoonlijk & deskundig advies? Bel 020 - 2809200
Mentale Gezondheid

De invloed van mentale gezondheid op het lichaam

Waar experts er lange tijd zeker van waren dat de geest en het lichaam van elkaar gescheiden zijn, is dat nu wel anders. Tegenwoordig is het een gegeven dat de geest en het lichaam niet los van elkaar gezien kunnen worden. We zijn in het dagelijks leven al veel bezig met de fysieke gezondheid van ons lichaam. Het op peil houden van de fysieke gezondheid doen we door gezond en gevarieerd te eten, voldoende te bewegen en te sporten en door voldoende te slapen. Alleen goed voor ons lichaam zorgen is niet voldoende, ook het zorgen voor een goede geestelijke gezondheid is van groot belang. Onze mentale gezondheid heeft namelijk ook invloed op de fysieke gezondheid van het lichaam.

Balans tussen mentale en fysieke gezondheid

Er zijn verschillende voorbeelden die duidelijk maken dat de mentale gezondheid van invloed kan zijn op de gezondheid van ons lichaam. Zo kan een depressie de oorzaak zijn van voortdurende hoofdpijn en kan stress spierspanning veroorzaken. Daarnaast kan de mentale gezondheid van invloed zijn op vele andere lichamelijke klachten. Dit betreft vooral psychosomatische ziekten, er zijn tal van lichamelijke symptomen die het gevolg kunnen zijn van mentale problemen. Emoties en stress kunnen de lichamelijke kwetsbaarheid versterken en kunnen vervolgens leiden tot lichamelijke klachten en pijn. Andersom kunnen lichamelijke klachten ook bijdragen aan mentale symptomen. Zo kan het hebben van veel hoofdpijn of andere pijn een gevoel van schuld teweegbrengen, zo kunt u gaan denken dat het uw eigen schuld is dat u pijn heeft. Ook kan het zorgen voor schaamte. Daarom is het van belang om zowel lichamelijk als geestelijk in evenwicht te zijn. Balans tussen fysieke en mentale gezondheid zal ervoor zorgen dat u het beste uit uzelf haalt en geniet van alles om u heen.

Het verbeteren van de mentale gezondheid

U werkt misschien al dagelijks aan uw fysieke gezondheid door gezond te eten, te matigen met alcohol, voldoende te slapen en te sporten. Belangrijk is om ook uw mentale gezondheid op peil te houden of te verbeteren voor de juiste balans. Er zijn een aantal dingen die u hiervoor kunt doen. Ook gezond en gevarieerd eten, sporten en voldoende slaap zijn van belang voor onze mentale gezondheid. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat u uw brein prikkelt. Dit kunt u doen door regelmatig iets nieuws te doen of iets nieuws te leren. Daag uw hersenen uit door uit uw normale omgeving te stappen of door het leren van bijvoorbeeld een nieuwe taal. Ook het maken van een puzzel is een uitstekende training voor de hersenen. Het brein zal hierdoor beter functioneren en sneller informatie verwerken. Voor onze mentale gezondheid is het ontzettend belangrijk om positief te denken en om te stoppen met piekeren. Dit zorgt ervoor dat we ons beter en blijer voelen. Door uw positieve gedachten te trainen en bewust te worden van het feit dat u piekert zult u hier steeds beter in worden, wat bijdraagt aan uw mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *