Zonlicht heeft een aantal goede eigenschappen. Het licht van de zon bestaat onder andere uit UVA-licht (Ultraviolet A) en UVB-licht (Ultraviolet B). De UVA stralen zijn het gehele jaar door aanwezig, ook in de winter en de herfst. Deze stralen worden niet tegengehouden door glas of wolken. UVB straling is voornamelijk in de lente en zomer aanwezig. Deze straling zorgt ervoor dat we bruin worden maar kan de huid zonder bescherming ook verbranden. UVB stimuleert de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Vitamine D is enorm belangrijk voor een goede weerstand en voor gezonde botten en spieren. In recent onderzoek uit Canada(1) is gebleken dat zonlicht ook invloed kan hebben op een gezond darm microbioom. Door wetenschappers van de Britse Universiteit van Columbia is onderzocht of door blootstelling aan UVB-licht naast het stimuleren van vitamine D aanmaak in de huid ook de samenstelling van de darmflora gunstig beïnvloedt. Dit is ontzettend interessant, aangezien een evenwichtige darmflora van groot belang is voor een goede gezondheid.
Het onderzoek
In de studie van de Britse Universiteit van Columbia is onderzocht of blootstelling van de huid aan UVB-licht, de vitamine D waarde in het bloed verhoogt en of hiermee ook de samenstelling van de menselijke darmflora kan veranderen. Bij het onderzoek was een groep van 21 vrouwen betrokken die in twee groepen werd verdeeld. De ene groep gebruikte een vitamine D supplement voorafgaand aan de start van de studie en de andere groep niet. Vervolgens werden beide groepen in een week drie keer blootgesteld aan UVB-licht. Bij alle deelnemers bleek de vitamine D concentratie in het bloed gestegen. Ook de samenstelling van de darmbacteriën werd onderzocht door middel van de ontlasting.
De uitkomst
Bij de personen die geen vitamine D supplement voorafgaand aan het onderzoek hadden gebruikt bleek een significante toename van verschillende alfa- en bèta-microbiomen. Het grootste effect bleek een toename van Lachnospiraceae, een gezonde familie van bacteriën die wordt geassocieerd met een verbeterde gezondheidstoestand.
Voorafgaand aan de blootstelling aan UVB-licht bleken de vrouwen minder diverse en evenwichtige darmbacteriën te hebben dan de vrouwen die de vitamine D supplementen gebruikten. Het effect wordt door wetenschappers verklaart via de werking van het immuunsysteem. Vitamine D beïnvloed de werking van de afweer en een voldoende hoge concentratie van vitamine D kan via de afweer de samenstelling van de darmflora gunstig beïnvloeden. Het is het eerste onderzoek waarbij een direct verband werd ontdekt tussen blootstelling aan UVB in de huid en gunstige verandering van microbioom in de darmen. De resultaten van het onderzoek zijn echter in lijn met eerdere studies waaruit blijkt dat mensen met een vitamine D tekort onder andere kans hebben op darmproblemen.
(1) Bosman ES, Albert AY, Lui H, Dutz JP, Vallance BA. Skin Exposure to Narrow Band Ultraviolet (UVB) Light Modulates the Human Intestinal Microbiome. Front Microbiol. 2019;10:2410