10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

De risico’s van een bezoek aan de zonnebank

De risico’s van een bezoek aan de zonnebank | Perfect Health

Voldoende blootstelling aan de zon is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid. De warme straling op de huid is niet alleen ontzettend fijn maar ook van belang voor de aanmaak van vitamine D welke onmisbaar is voor verschillende belangrijke functies in ons lichaam. Een ander bijkomend voordeel van de zon is natuurlijk het bruine kleurtje dat de krijgt.

In Nederland zijn we voor de zon meestal afhankelijk van de zomermaanden. Om het gehele jaar of juist net voor een vakantie al een bruine teint te hebben kiezen veel Nederlanders voor een bezoek aan de zonnebank. Ook de aanmaak van vitamine D is voor velen een reden om de zonnebank te bezoeken wanneer de zon niet schijnt. Over de voordelen maar ook de risico’s van een bezoek aan de zonnebank doen vele verhalen de ronde. Maar hoe goed of slecht is een bezoek aan de zonnebank nou eigenlijk?

UVA en UVB straling

Zonlicht bestaat uit UVA, UVB en UVC straling, UVC straling wordt tegengehouden door de ozonlaag en bereikt de aarde niet. UVB straling zorgt voor het verkleuren van de huid, waarbij een te grote dosis zorgt voor verbranding. UVA dringt de huid binnen en tast DNA en de celkernen aan en knipt elastine in de huid stuk, wat ervoor kan zorgen dat de huid elasticiteit verliest en rimpels ontstaan.

Onder de zonnebank word je zowel aan UVA als aan UVB straling blootgesteld waarbij de dosis UVA straling een stuk hoger is dan in de zon. Hoeveel dat exact is, is afhankelijk van het apparaat maar dit kan wel 10 tot 15 keer meer zijn dan de hoeveelheid straling die je buiten krijgt. De UVA straling zorgt voor een relatief snelle bruinig in tegenstelling tot UVB straling die zorgt voor vertraagde bruinig door snellere verspreiding van het pigment in de opperhuid en het dikker worden van de huid. Bij een bezoek aan de zonnebank vindt te veel blootstelling aan UVA straling plaats, welke diep de huid binnendringt als gevolg waarvan schade optreedt en de kans op huidveroudering maar ook op huidkanker vergroot.

Zorgt de zonnebank voor vitamine D aanmaak?

Veel mensen gaan onder de zonnebank voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is van groot belang voor een goede gezondheid. De huid maakt vitamine D aan onder invloed van UVB straling. Onder de zonnebank word je vooral aan UVA blootgesteld waardoor een zonnebankbezoek of -kuur weinig doet voor je vitamine D-gehalte. Kies daarom niet voor een zonnebankbezoek in de wintermaanden maar voor vitamine D suppletie.

Zonnebankbruin biedt géén bescherming


Belangrijk om te weten is dat een bruin kleurtje als gevolg van een zonnebankbezoek geen bescherming biedt tegen verbranding zoals vaak wel wordt gedacht. Ga je op vakantie en wil je je goed beschermen tegen verbranding door de zon? Kies er dan niet voor om voor je vakantie de zonnebank te bezoeken, maar zorg voor een goede conditie van de huid. Door gezonde voeding kun je de barrière functie van de huid versterken zodat deze zich beter kan weren tegen zonneschade. Daarbij is het ontzettend belangrijk om je te beschermen tegen de straling van de zon met behulp van een goede zonnebrandcrème.
Staat je huid te veel bloot aan straling dan doe je er verstandig aan dagelijks voldoende antioxidanten in te nemen, die helpen deze schade te neutraliseren in je lichaam. Advanced Antioxidant Complex is complex van bijzondere antioxidanten, die je cellen, organen en weefsels (zoals je huid) beschermen tegen schade.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.