Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

De schijf van 5, norm voor een gezond voedingspatroon?

Schrijf van Vijf | Perfect Health

De Schijf van Vijf is een voedingsadvies van het Voedingscentrum met als doel om ons gezonder te laten eten. De eerste Schijf van Vijf werd al in 1953 geïntroduceerd. Vervolgens werd in 1981 een nieuwe versie in het leven geroepen. Jaren later kreeg de schijf de naam ‘De Maaltijdschijf’ en deze werd nog later vervangen door ‘De Voedingswijzer’. Vanaf 2004 veranderde de naam weer in Schijf van Vijf. In maart 2016 werd een nieuwe Schijf van Vijf door het Voedingscentrum gelanceerd.

De nieuwe Schijf van Vijf

De nieuwe Schijf van Vijf bestaat uit vijf producttype vakken waarbij wordt geadviseerd uit elk vak een bepaalde hoeveelheid te eten om de juiste hoeveelheid vezels, mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten en vetten binnen te krijgen. Het advies in de nieuwe Schijf van vijf is specifiek per doelgroep, je richt de Schijf van Vijf zelf in. Daarbij zijn er wel een aantal adviezen die voor iedereen gelden.

Dranken
Drink voldoende water en drie koppen groene of zwarte thee per dag. Ook wordt het drinken van melk aangeraden. Koffie kan worden gedronken, maar doe dit wel met mate. Voor fris- en fruitdranken en alcohol geldt dat het beter is om dit te vermijden.

Groente en fruit
Aangeraden wordt om voldoende groente en fruit te eten: 250 gram groente per dag en 200 gram fruit per dag. Kies daarbij voor variatie.

Smeer- en bereidingsvetten
Om (onverzadigde) vetten binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft als bouwstof en als bron voor vitamine A, D en E, wordt aangeraden om dagelijks margarine, halvarine of plantaardige oliën te eten.

Zuivel, noten, peulvruchten, vis, vlees en ei
Geadviseerd wordt om dagelijks een portie zuivel en wekelijks noten, peulvruchten en vis te eten. Verder wordt afgeraden om meer dan 500 gram vlees per week te eten.

Brood, graanproducten en aardappelen
Het advies wordt gegeven om bijvoorbeeld 3 volkoren boterhammen of 3 opscheplepels volkoren graanproducten per dag te eten als belangrijke bron voor vezels, jodium, ijzer en B-vitamines.

Naast bovenstaande advies per producttype wordt ook geadviseerd gevarieerd en niet te veel te eten, te matigen met verzadigd vet en voldoende te bewegen.

Hoe gezond is de nieuwe schijf van vijf?

Een deel van het algemene advies in de nieuwe Schijf van Vijf, waarbij een verhoging van groente en fruit en variatie tussen vlees, vis en peulvruchten wordt aangeraden, is zeker een positieve verbetering te noemen ten opzichte van eerdere schijven. Minder positief is dat in de Schijf melk en andere zuivel nog steeds worden gepromoot. Het drinken van melk en eten van zuivel kan echter negatieve effecten hebben en onder andere leiden tot een calcium tekort in tegenstelling tot wat velen denken. Wij raden daarom aan om te kiezen voor plantaardige alternatieven.

Naast het algemene advies kan de Schijf ook specifiek per doelgroep door men zelf worden ingericht. Hierbij moet je je echter wel bewust zijn dat dit nog steeds een algemeen advies blijft en geen persoonlijk advies. Ieder mens is uniek, de Schijf van Vijf kan een houvast zijn, hou echter daarbij altijd rekening met je eigen unieke situatie en leefstijl. In jouw persoonlijke situatie kunnen op basis van dit advies tekorten ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer er niet genoeg wordt gevarieerd of wanneer je juist te veel van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt. Kijk dus ook altijd naar je persoonlijke situatie en pas het waar nodig aan!

Met de Premium Health Check van Perfect Health breng je persoonlijke gezondheidssituatie eenvoudig in kaart en kunnen we je adviseren welke voedingsstoffen voor jou in het bijzonder van belang zijn.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.