10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Een goede weerstand begint bij gezonde darmen

Een goede weerstand begint bij gezonde darmen | Perfect Health

Dat de darmen zich bezighouden met de spijsvertering en stoelgang is bij iedereen wel bekend. De darmen vormen daarnaast echter ook een belangrijk deel van het immuunsysteem. Het lichaam komt in de darmen in contact met stoffen van buitenaf waaronder voedingsstoffen maar ook virussen en bacteriën. In de darmen wordt ervoor gezorgd dat de juiste stoffen in het lichaam worden opgenomen en wordt bepaald welke stoffen onschadelijk moeten worden gemaakt en uit het lichaam moeten worden verwijderd. Dit gebeurt door het immuunsysteem en is van groot belang voor een goede gezondheid. Door te zorgen voor goed werkende en gezonde darmen, ondersteun je je weerstand.

De functie van het darmstelsel

De dunne en dikke darm bevinden zich onder in de buik en zijn samen zo’n 6,5 meter lang. Voedsel passeert eerst de maag en gaat vervolgens door naar de dunne darm. De dunne darm verteert de voeding en neemt er voedingsstoffen uit op. De dikke darm onttrekt het vocht uit de voeding en maakt er vervolgens ontlasting van. In de darmen zelf leven miljarden bacteriën die samen met microbioom of de darmflora worden genoemd. Deze bacteriën bestaan deels uit goed en deels uit slechte bacteriën. De slechte bacteriën in de darmflora verzorgen gezondheidsrisico’s, de goede bacteriën zorgen ervoor dat de slechte bacteriën hier de kans niet voor krijgen. Wanneer zowel goede als slechte bacteriën met elkaar in balans zijn dan spreken we van een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora biedt een beschermende functie en draagt bij aan een goede weerstand.

De balans in de darmflora kan worden verstoord wanneer slechte bacteriën toenemen. Goede bacteriën leven van gezonde voeding en groeien bij inname van groente en voldoende vezels. Anderzijds groeien slechte bacteriën door inname van geraffineerde suikers en ook stress heeft een negatief effect op darmflora. Wanneer er te veel en te vaak ongezonde voeding het lichaam binnenkomt en/of wanneer er geregeld of voor langere perioden sprake is van stress, kan dit zorgen voor disbalans in de darmflora. Dit heeft een negatief effect op je weerstand.

Zorgen voor gezonde darmen

Voor een goede weerstand is het van belang om te zorgen voor gezonde darmen. Vanzelfsprekend voor gezonde darmen is een gezond voedingspatroon voorzien van voldoende vezels. Vezels komen voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals groente fruit, volkorenproducten, zaden, noten en peulvruchten. Deze zijn van groot belang voor de groei van goede darmbacteriën. Eet voldoende verschillende soorten producten voorzien van verschillende soorten vezels. Drink daarnaast voldoende water, matig met ongezonde voeding, beweeg voldoende en zorg voor zo min mogelijk stress.

Naast gezonde voeding kan probiotica een welkome aanvulling zijn om te zorgen voor een natuurlijk evenwicht in  de darmen. Probiotica bevatten namelijk goede bacteriën die kunnen helpen een verstoorde darmflora te herstellen.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.