Cyber Monday, 15% korting op alle supplementen! Code: CYBERM (excl. herhaalservice en voordeelverpakkingen)

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Een ijzer tekort

Een ijzer tekort

IJzer is een belangrijk mineraal dat we dagelijks nodig hebben voor een goede gezondheid. Het mineraal activeert de natuurlijke energie en is goed voor het immuunsysteem en het geheugen. Ben je snel vermoeid, kortademig en ziet je huid bleek? Dan kunnen deze symptomen weleens duiden op een ijzertekort. In deze blog lichten we het belang van ijzer voor onze gezondheid toe, vertellen we je meer over het ontstaan van een ijzertekort en de symptomen die je kunt ervaren en wat je kunt doen om een ijzertekort te voorkomen of te verhelpen.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Het belang van ijzer
  • Hoe ontstaat een tekort?
  • Symptomen bij een tekort aan ijzer
  • IJzer tekort behandelen

Het belang van ijzer

IJzer is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij een goede werking van het lichaam[1]. Het mineraal is onmisbaar bij de vorming van hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat zich in de rode bloedcellen bevindt en zorgt voor transport van zuurstof door het lichaam. Wanneer er niet voldoende ijzer aanwezig is in het lichaam, wordt er onvoldoende zuurstof door het lichaam geproduceerd en kunnen ongemakken ontstaan. Verder is ijzer in het lichaam nodig voor de aanmaak van afweerstoffen die het lichaam helpen te beschermen tegen ziektes, helpt ijzer schadelijke stoffen af te breken en is ijzer nodig on energie in onze cellen te produceren. Kortom, ons lichaam kan niet zonder ijzer.

Hoe ontstaat een tekort?

IJzer is een essentieel sporenelement en wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt, maar moeten we uit onze voeding halen. In voeding komen er twee vormen van ijzer voor: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt voor in dierlijke producten zoals: vlees, vis, gevogelte en eieren. Non-heemijzer komt voor in zowel dierlijke als plantaardige producten zoals: groenten, linzen, vijgen, havermout en volkoren brood en -pasta. De darmen nemen heemijzer beter op, terwijl het grootste gedeelte van het ijzer in onze voeding uit non-heemijzer bestaat.

Een tekort aan ijzer ontstaat wanneer het lichaam meer ijzer gebruikt dan er binnenkomt waardoor de voorraad ijzer in het lichaam opraakt. Oorzaken kunnen zijn onvoldoende ijzerrijke voeding, bloedverlies waarbij ook ijzer verloren gaat of een toegenomen behoefte aan ijzer door intensief sporten* of tijdens een zwangerschap*.

Doe de Bloed Health CheckUitgebreid bloedonderzoekPrikpunt in de buurtBinnen 48 uur de uitslagTelefonisch consult + supplementen adviesBESTEL BLOED HEALTH CHECK arrow right arrow right

Symptomen bij een tekort aan ijzer

Bij een tekort aan ijzer wordt er onvoldoende zuurstof door het lichaam getransporteerd, waardoor de cellen onvoldoende zuurstof krijgen. Dit zorgt ervoor dat de cellen minder energie leveren en beperkt worden in hun functies en dit kan vervolgens leiden tot bloedarmoede. Een ijzertekort gaat gepaard met uiteenlopende ongemakken. Veelvoorkomende symptomen bij een tekort aan ijzer zijn vermoeidheid, concentratieproblemen en bleekheid. Ook kunnen hoofdpijn, verminderde weerstand en duizeligheid voorkomen.

Bij één of meer van de hiervoor genoemde symptomen, kan een ijzertekort worden vastgesteld door een bloedtest uit te voeren. Daarbij is de hoeveelheid aan hemoglobine een maat voor de hoeveelheid ijzer in het bloed op dat moment. Daarnaast kan het ferritine gehalte worden bepaald, welke een indicatie geeft over de ijzeraanvoer.

IJzer tekort behandelen

Wanneer sprake is van een te laag ijzerniveau, dan kan een verandering in het voedingspatroon een oplossing bieden. Zorg voor een voedingspatroon voorzien van voldoende ijzerrijke voeding zoals vis, vlees, eieren en bladgroenten. Vitamine C bevordert de opname van ijzer tijdens de spijsvertering[4]. Combineer daarom ijzerrijke voeding altijd met vitamine C rijke voeding. Wanneer dit niet voldoende helpt of wanneer sprake is van een ernstig tekort kan suppletie uitkomst bieden.

Kies bij suppletie van ijzer voor een kwalitatief supplement in een goed opneembare vorm. IJzerbisglycinaat is de best opneembare vorm van ijzer. Bij deze organische vorm van ijzer is ieder ijzerdeeltje aan twee moleculen van het aminozuur glycine gebonden. De verbinding zorgt ervoor dat deze mild is voor de maag en volledig de darmen bereikt en hierdoor goed wordt opgenomen.

Tot slot

Voor een goede gezondheid is voldoende ijzer van groot belang. Voorkom een tekort aan ijzer en daarmee het risico op bloedarmoede en andere vervelende symptomen. Zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon en vul aan met een hoogwaardig ijzersupplement.

*Gezondheidsclaim is lopende

Advies nodig over ijzer?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Ubiquinol
Lactose-intolerantie
Brain fog

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.