15% introductiekorting op het product "Sleepwell" t/m 25 maart. CODE: SLAAP15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis
Chatten

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Een magnesium tekort

Magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal dat aanwezig is in iedere cel van het lichaam en is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties* en veel belangrijke functies van het lichaam. We hebben voldoende magnesium nodig om goed te kunnen functioneren. Een magnesium tekort kan leiden tot vervelende ongemakken. In deze blog vertellen we je meer over de oorzaken en symptomen bij een magnesium tekort en wat je kunt doen om een tekort te voorkomen en het magnesiumgehalte in je lichaam op peil te houden.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Waar is magnesium goed voor?
  • Hoe ontstaat een tekort?
  • Symptomen bij een tekort aan magnesium
  • Een magnesium tekort aanvullen en op peil houden

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is een essentieel mineraal dat na de mineralen calcium, natrium en kalium het meest voorkomende mineraal in het lichaam is. Zoals we hiervoor al noemden is magnesium betrokken bij veel belangrijke functies in het lichaam. Zo speelt magnesium een belangrijke rol bij de normale werking van spieren en zenuwen, het behoud van sterke botten en tanden, het celdelingsproces, het geheugen en concentratievermogen en zorgt magnesium ervoor dat voedingsstoffen in het lichaam kunnen worden omgezet in energie.

Hoe ontstaat een tekort?

Het lichaam kan magnesium niet zelf aanmaken, voor aanvulling en opname van magnesium zijn we afhankelijk van onze voeding. Opname van magnesium vindt plaats aan het einde van de dunne darm, hier wordt tussen de 20% en 60% van de hoeveelheid magnesium uit voedingsmiddelen opgenomen. Het lichaam heeft zelf een eigen magnesiumvoorraad waarvan een groot deel opgeslagen zit in de botten en het tandglazuur, deze voorraad is van belang voor het sterk houden van de botten en de tanden. Een tekort ontstaat na een lange periode van onvoldoende magnesium uit voeding. 

Magnesium komt voor in diverse voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, diverse soorten fruit, avocado, peulvruchten, noten, pitten, zaden en verschillende vissoorten. Door verminderde kwaliteit van onze voeding en leefstijl is de magnesium behoefte bij veel mensen hoger dan normaal. Onze landbouwproducten bevatten door uitgeputte landbouwgrond minder voedingsstoffen dan vroeger*. Daarnaast zorgen inname van alcohol, medicatie en bewerkte voedingsmiddelen voorzien van suiker en geraffineerde koolhydraten ervoor dat minder mineralen kunnen worden opgenomen. Ook chronische stress is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van een tekort aan magnesium*.

Symptomen bij een tekort aan magnesium

Een tekort aan magnesium kan het functioneren van het lichaam en de hersenen sterk beïnvloeden. De eerste signalen van een tekort zijn vaak vermoeidheid en kramp in de spieren doordat een tekort zorgt voor een verstoorde elektrolytenbalans die zorgt voor goede werking van mineralen op lichaamsfuncties zoals de spieren en het hart. Daarnaast kan een tekort niet alleen ontstaan door stress maar een tekort maakt ook gevoeliger voor stress*. Andere symptomen kunnen zijn hoofdpijn*, concentratieproblemen, slapeloosheid* en neerslachtige gevoelens*.

Een magnesium tekort aanvullen en op peil houden

Een magnesium tekort voorkomen en verhelpen kan door inname van magnesiumrijke voeding, maar dit is in veel gevallen niet voldoende. Voor de dagelijkse inname van magnesium wordt de referentie inname (RI) aangehouden, het advies is een RI van 350 mg voor volwassen mannen en 300 mg voor volwassen vrouwen per dag*. Er zijn verschillende situaties waarin er een verhoogde behoefte aan magnesium is zoals in stressvolle tijden of bij verhoogde inspanning.

Voor voldoende magnesium is een supplement aan te raden. Er zijn verschillende vormen van magnesium te koop. Kies in geval van magnesium suppletie altijd voor organische magnesiumvormen zoals magnesiumcitraat, magnesiumtauraat, magnesiummalaat en magnesiumbisglycinaat. Deze vormen worden beter in de darmen opgenomen dan anorganische vormen*. Magnesiumbisglycinaat is daarbij de best opneembare vorm*. Deze vorm is gebonden aan een klein eiwitdeeltje (aminozuur) welke goed wordt opgenomen door de darmen.

Doe de Bloed Health CheckUitgebreid bloedonderzoekPrikpunt in de buurtBinnen 48 uur de uitslagTelefonisch consult + supplementen adviesBESTEL BLOED HEALTH CHECK arrow right arrow right

Tot slot

Het belang van voldoende inname van magnesium is ontzettend groot. Een tekort kan door betrokkenheid van magnesium bij vele belangrijke lichaamsprocessen leiden tot uiteenlopende ongemakken en gezondheidsproblemen met als eerste signalen in de meeste gevallen spierkrampen en vermoeidheid. Voorkom een tekort door een gezond voedingspatroon voorzien van voldoende (biologische) magnesiumrijke voeding en voldoende ontspanning. Voor optimale ondersteuning is een magnesium supplement aan te raden.

 *Gezondheidsclaim is lopende

Klantenservice

Advies nodig over magnesium?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Facebook logo
Instagram logo
LinkedIn logo
Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het voordeel van een Multi-Strain probioticum
De wondere wereld van het microbioom
Waarom is een ijsbad goed voor je?
Perfect health producten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

Gespreid betalen

Betaal automatisch in 3 renteloze delen.

  • Voeg artikel(en) toe aan je winkelwagen.
  • Ga naar de kassa en kies ‘Betaal in 3 delen’ als betaalmethode.
  • Voer je rekeningnummer of je debitcard- of creditcardgegevens in
  • Betaal in 3 delen. De eerste betaling wordt afgeschreven zodra je bestelling is verwerkt en de resterende 2 worden iedere 30 dagen automatisch afgeschreven.
  • Gebruik de Klarna-app of ga naar Klarna.nl om je betaling af te ronden