Cyber Monday, 15% korting op alle supplementen! Code: CYBERM (excl. herhaalservice en voordeelverpakkingen)

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Een vitamine B12 tekort

Vitamine B12

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine en een belangrijke en onmisbare voedingsstof die onder andere een rol speelt bij DNA-synthese. Bij onvoldoende inname uit voeding of supplementen kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan waardoor cruciale lichaamsprocessen kunnen worden verstoord met ongemakken als gevolg. In deze blog vertellen we je meer over het belang van vitamine B12 en lichten we het ontstaan van een tekort toe, welke symptomen kunnen ontstaan en wat je kan doen om een vitamine B12 tekort kan voorkomen of behandelen.

Onderwerpen in dit artikel:

 • Het belang van vitamine B12
 • Hoe ontstaat het tekort?
 • Symptomen bij een tekort aan vitamine B12
 • Vitamine B12 tekort oplossen

Het belang van vitamine B12

Vitamine B12 is een B vitamine die ook wel bekend staat als cobalamine. Cobalamines werken in het lichaam als cofactor voor belangrijke enzymen in de DNA-stofwisseling en energieproductie uit vetten en eiwitten. Vitamine B12 is betrokken bij verschillende lichaamsprocessen. Zo ondersteunt vitamine B12 de normale werking van het zenuwstelsel door opbouw van zenuwcellen, activeert het de natuurlijke energie in het lichaam, draagt het bij aan een goede weerstand door ondersteuning van het immuunsysteem en aan de gemoedstoestand, het geheugen en concentratievermogen. Doordat vitamine B12 betrokken is bij vele belangrijke processen in de hersenen en het lichaam, kan een tekort leiden tot serieuze gezondheid ongemakken.

Hoe ontstaat een tekort?

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine, in tegenstelling tot vetoplosbare vitaminen wordt er van wateroplosbare vitaminen geen reservevoorraad opgeslagen in het lichaam. Vitamine B12 vormt hier een uitzondering op, het is de enige wateroplosbare vitamine waarvan een reservevoorraad wordt opgeslagen in de lever*. Hierdoor zal een tekort pas optreden bij onvoldoende inname over langere tijd. De meest voorkomende oorzaak van een tekort is onvoldoende inname van vitamine B12 door voeding. Vitamine B12 komt van nature voor in dierlijke voeding zoals rundvlees, lever, kip, vis maar ook in zuivelproducten. Bij een voedingspatroon voorzien van voldoende dierlijke bronnen zal niet snel een tekort ontstaan. Vegetariërs en veganisten die geen tot nauwelijks dierlijke producten eten lopen een groot risico op een tekort. Daarnaast hebben ouderen een verhoogd risico op een vitamine B12 tekort, vanwege onderliggende oorzaken zoals een verminderde maagzuurproductie waardoor de vitamine minder goed wordt opgenomen*.

Symptomen bij een tekort aan vitamine B12

De ontwikkeling van een vitamine B12 tekort doorloopt verschillende fasen en verloopt langzaam. Het kan hierdoor jaren duren voor zich symptomen ontwikkelen en een tekort kan worden erkend. Er kunnen uiteenlopende symptomen ontstaan, wat het lastig maakt is dat deze symptomen vaak overeenkomen met symptomen die bij andere tekorten of aandoeningen voorkomen[3]. Een tekort kan zich onder andere uiten in:

 • Vermoeidheid
 • Verminderde eetlust
 • Hartkloppingen
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Oorsuizen
 • Afwijkende ontlasting
 • Problemen met het zenuwstelsel zoals geheugenverlies, spierzwakte, tintelingen en zenuwpijn

Bij herkenning van een of meerdere van de bovenstaande symptomen, is het verstandig om de vitamine B12 waarde te laten bepalen. De vitamine B12 waarde wordt bepaald door middel van een bloedonderzoek. Met de Bloed Health Check weet je hoe je gezondheid ervoor staat. De uitslag is volledig betrouwbaar. Binnen 48 uur ontvang je de uitslag.

Doe de Bloed Health CheckUitgebreid bloedonderzoekPrikpunt in de buurtBinnen 48 uur de uitslagTelefonisch consult + supplementen adviesBESTEL BLOED HEALTH CHECK arrow right arrow right

Vitamine B12 tekort oplossen

Wanneer sprake is van een vitamine B12 tekort, is het van belang om de oorzaak te achterhalen. In de meeste gevallen ontstaat een tekort door onvoldoende inname van dierlijke voeding. Wanneer je vegetarisch of veganistisch eet is het van belang om tekorten aan te vullen met behulp van supplementen. Kies voor een hoogwaardig en kwalitatief voedingssupplement in de vorm van methylcobalamine.Vitamine B12 komt voor in verschillende vormen zoals methylcobalamine, hydroxycobalamine en cyanocobalamine. Methylcobalamine is de co-enzymatische of actieve vorm van B12 die in tegenstelling tot de vorm cyanocobalamine zeer efficiënt door het lichaam wordt opgenomen omdat het lichaam deze vorm niet eerst hoeft om te zetten.

Tot slot

Het voorkomen van een vitamine B12 tekort is altijd beter dan een tekort genezen. Zo voorkom je vervelende symptomen en nog belangrijker de gezondheid ongemakken die hiermee gepaard gaan. Zorg voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon en vul deze aan met hoogwaardige supplementen.

*Gezondheidsclaim is lopende

 

 

Advies nodig over vitamine B12?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Ubiquinol
Lactose-intolerantie
Brain fog

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.