10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Een Vitamine D tekort

Vitamine D

Steeds meer mensen krijgen te maken met een vitamine D tekort. Vitamine D wordt aangemaakt door de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan de zon. In Nederland schijnt de zon een groot gedeelte van het jaar niet voldoende sterk om vitamine D aan te maken waardoor de kans op een vitamine D-tekort toeneemt. Wereldwijd heeft zo’n 50 procent van de bevolking een te lage vitamine D-spiegel*.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Het belang van vitamine D
  • Hoe ontstaat een vitamine D tekort?
  • Symptomen bij een tekort aan vitamine D
  • Vitamine D tekort vaststellen en aanvullen

Het belang van vitamine D

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een groepsnaam voor vetoplosbare prohormonen, dit zijn voorlopers van hormonen. Er zijn twee soorten vitamine D van belang voor de mens, dit zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D2 wordt op natuurlijke wijze door diverse planten aangemaakt. Vitamine D3 wordt ook wel de zonvitamine genoemd, D3 wordt door het lichaam zelf aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Ook komt vitamine D3 voor in voeding vlees, vis en eieren. Vitamine D2 en D3 worden in het lichaam beide omgezet in de actieve vorm van vitamine D*.

Vitamine D is betrokken bij een aantal belangrijke processen in ons lichaam die van belang zijn voor een goede gezondheid. De stof ondersteunt het immuunsysteem bij normale celdeling, bevordert de opname van calcium uit voeding en speelt een belangrijke rol bij het sterk en gezond houden van de botten, spieren en tanden. Kortom een belangrijke en onmisbare vitamine!

Hoe ontstaat een vitamine D tekort?

Vetoplosbare vitaminen zoals vitamine D kunnen worden opgeslagen in de weefsels van het lichaam, waardoor een reservevoorraad kan worden opgebouwd bij regelmatige en voldoende inname. Wanneer je over een langere periode weinig vitamine D aanmaakt door zonlicht of binnenkrijgt uit suppletie of voeding, neemt de kans op een tekort toe. Daarnaast zijn er diverse risicofactoren[3] die een tekort op vitamine vergroten zoals een donkere huidskleur, een hogere leeftijd, overgewicht, problemen met de lever, te lage calciuminname en overmatig gebruik van zonnebrandcrème.

Symptomen bij een tekort aan vitamine D

Door de brede werking van vitamine D in het lichaam, kan een tekort aan vitamine D diverse en uiteenlopende ongemakken veroorzaken. Dit maakt dat een vitamine D tekort vaak ook lastig te herkennen is. De meeste vitamine D tekort symptomen zijn van invloed op de hersenen, het humeur en de vermoeidheid.

 

Vitamine D tekort vaststellen en aanvullen

Bij hiervoor genoemde symptomen is mogelijk sprake van een vitamine D tekort. Om vast te stellen of sprake is van een vitamine D tekort is bloedonderzoek nodig.

De beste manier om een vitamine D tekort te voorkomen en te verhelpen is het aanpassen van de leefstijl en het eetpatroon. De beste manier om vitamine D aan te maken is door middel van de zon. Zorg er daarom voor dat je voldoende buiten komt. Buitenlucht en zonlicht zijn van belang voor de aanmaak van vitamine D en daarmee ook voor je gemoedstoestand. Daarnaast kan een evenwichtig voedingspatroon voorzien van vitamine D-rijke voedingsmiddelen zoals vette vis en paddenstoelen bijdragen aan het op peil houden van je vitamine D gehalte.

De streefwaarde van vitamine D is zo’n 75 nmol/l*. Bij onvoldoende zonlicht en het niet dagelijks eten van vette vis is het aan te raden om vitamine D te suppleren. Kies voor een kwalitatief voedingssupplement voorzien van hoogwaardige ingrediënten en voorzien van plantaardige oliën voor snelle en meest effectieve opname van vitamine D in het bloed.

Wil je weten hoe je vitamine D spiegel is? De Bloed Health Check onderzoekt 30 bloedwaardes, waaronder vitamine D. Het geeft je een betrouwbaar inzicht in je gezondheid.

Doe de Bloed Health CheckUitgebreid bloedonderzoekPrikpunt in de buurtBinnen 48 uur de uitslagTelefonisch consult + supplementen adviesBESTEL BLOED HEALTH CHECK arrow right arrow right

Tot slot

De beste manier om vitamine D aan te maken, is door middel van de zon. In Nederland schijnt de zon het grootste gedeelte van het jaar onvoldoende en niet sterk genoeg om vitamine D aan te raden en ligt een tekort aan vitamine D snel op de loer. Of er sprake is van een tekort aan vitamine D kan worden vastgesteld met behulp van een bloedtest. Een tekort voorkomen en/of aanvullen kan door voldoende bloottelling met de zon of een hoogwaardige vitamine D supplement.

*Gezondheidsclaim is lopende

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.