10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Eet jij voldoende vezels?

Eet jij voldoende vezels? | Perfect Health

Voedingsvezels zijn belangrijke stoffen voor het lichaam, een tekort aan vezels kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Vezels zijn onverteerbare koolhydraten en komen van nature voor in plantaardige voeding zoals groenten en fruit, volkorenproducten zoals volkorenbrood, -pasta en -crackers, peulvruchten, noten en zaden, aardappelen en zilvervliesrijst. Hieronder lees je welk effect vezels hebben in ons lichaam, waarom het van belang is om voldoende vezels binnen te krijgen en hoe je hiervoor zorgt.

Het belang van voldoende vezels

Er zijn verschillende soorten vezels, deze zijn in te delen in oplosbare en niet-oplosbare vezels. De oplosbare vezels worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën en dienen als voeding voor de goede bacteriën en cellen in de darmen. Hierdoor dragen de vezels bij aan een goed afweer omdat de goede bacteriën het immuunsysteem ondersteunen.
Niet-oplosbare vezels worden niet in de darmen afgebroken of verteerd. Deze blijven intact en kunnen vocht opnemen. Hierdoor vergroten ze het volume van de ontlasting en houden ze deze soepel. Dit is van belang voor een goede stoelgang*. Daarnaast hebben voedingsvezels een cholesterolverlagende werking*. Vezels zorgen er ook voor dat je langer een gevuld gevoel hebt doordat ze minder snel door het lichaam reizen dan andere nutriënten. Dit kan helpen bij het op gewicht blijven.

Signalen dat je onvoldoende vezels binnenkrijgt

Een gezond dieet moet uit voldoende vezels bestaan. Per dag heeft een mens zo’n 30 tot 40 gram vezels nodig. Het algemene advies is om 14,2 gram vezels per 1000 calorieën te eten. Toch krijgt een groot deel van de Nederlanders te weinig vezels binnen. Wanneer je niet voldoende vezels binnenkrijgt, zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt merken.

Ongemakken stoelgang

Niet-oplosbare vezels houden vocht van en houden zo de massa in de darmen soepel en zorgen voor een goede doorstroming en zachte ontlasting. Krijg je niet voldoende vezels binnen dan kan dit ervoor zorgen dat de ontlasting hard en droog wordt en zich gaat ophopen in de darmen. Je kunt hierdoor niet of moeilijk naar het toilet.

Toename cholesterol
Hiervoor heb je kunnen lezen dat vezels en cholesterol gelinkt zijn aan elkaar. Wanneer vezels door het lichaam voeren blijft cholesterol hier als het ware aan plakken en op deze wijze verlaat een deel van de cholesterol het lichaam. Wanneer er onvoldoende vezels door het lichaam voeren kan cholesterol toenemen.

Je hebt sneller trek
Vezels dragen bij aan een langere tijd voor een verzadigd gevoel. Heb jij vaak kort na de maaltijd alweer trek? Dan is dit mogelijk een teken dat je niet voldoende vezels binnenkrijgt bij de maaltijd.

Vezels zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon en hebben een gunstig effect op de gezondheid. Een tekort aan vezels kan leiden tot verschillende ongemakken. Zorg daarom voor een gezond voedingspatroon voorzien van voldoende vezelrijke producten zoals groenten, fruit, aardappelen, vezels, noten, zaden en volkoren producten. Om aan voldoende vezels te komen kun je deze ook aanvullen met behulp van Fiber Complex van Perfect Health.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.