Persoonlijk & deskundig advies? Bel 020 - 2809200
Vitamines Vegetariërs

Extra vitamines voor vegetariërs

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder of zelfs geen vlees meer te eten. Wanneer er geen vlees wordt gegeten zijn er een aantal vitamines en mineralen die men niet binnenkrijgt. Deze zijn mogelijk uit andere natuurlijke producten te halen of kunnen worden aangevuld door het slikken van multivitaminen of supplementen. Vitamine B12 en ijzer behoeven extra aandacht bij vegetarisch eten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere vitamines en mineralen waar men als vegetariër extra op moet letten. Deze kunnen uit natuurlijke producten worden gehaald of zij kunnen worden aangevuld door supplementen.

Vitamine B12

Vegetariërs of personen die weinig tot geen zuivelproducten en eieren eten, lopen het risico op een tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Eet u als vegetariër wel zuivel en eieren, dan krijgt u wel vitamine B12 binnen. Wanneer u veganist bent en geen producten van dierlijke afkomst eet, dan krijgt u geen vitamine B12 binnen. Het is dan van belang om hiervoor supplementen te slikken. Ieder lichaam heeft vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en voor het aanmaken van rode bloedcellen.

IJzer

IJzer komt voor in twee vormen. Eén vorm komt alleen voor in vlees, de andere vorm komt alleen voor in plantaardige producten. Plantaardig ijzer wordt moeilijker door het lichaam opgenomen dan het ijzer uit dierlijke producten. Hierdoor hebben vegetariërs 1,5 keer zoveel ijzer nodig dan personen die wel vlees eten. Producten die veel ijzer bevatten zijn onder andere groene bladgroenten, noten en zaden, bonen, sojaproducten en bananen. Aangeraden wordt om voor verhoging van ijzerbenutting bij elke maaltijd een bron van vitamine C te nuttigen zoals groente, fruit of een supplement. Vitamine C zorgt ervoor dat het lichaam ijzer uit de producten beter opneemt. Een ijzertekort kan resulteren in duizeligheid, moeheid en spierzwakte.

Zink
Vlees is ook een belangrijke bron van zink. Bij een tekort aan zink heeft u een hoger risico op een slecht visueel geheugen, leerproblemen of gedragsstoornissen. Naast vlees en vis halen we zink ook uit onder andere peulvruchten, haver, zaden, noten, erwten en tofu.

Omega 3
Omega 3 is geen vitamine of mineraal maar wel erg belangrijk. Omega 3 vetzuren helpen het lichaam om vet te verbranden. Dit is noodzakelijk om de bloeddruk te verlagen. Hierdoor wordt het risico op hart- en vaatproblemen verkleint. Deze stof komt vooral voor in vis. Vegetariërs kunnen omega 3 ook halen uit zeewier, pitten, zaden, noten en oliën zoals koolzaadoliën tarwekiemolie. Daarnaast zijn er supplementen met omega 3 verkrijgbaar.

Voedingssupplementen
Vegetariërs doen er verstandig om een aanvulling te zoeken te nemen in de vorm van een multivitaminen of andere supplementen, zoals een B-Complex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *