Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gefermenteerd voedsel

Gefermenteerd-voedsel-blog

Bij het maken van verschillende soorten voedsel vindt fermentatie plaats. Dit is een oude techniek om voedsel langer houdbaar te maken waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden gebruikt. Tegenwoordig wordt het proces nog steeds toegepast bijvoorbeeld bij het maken van yoghurt, wijn, kaas en zuurkool. Gefermenteerde voeding is rijk aan gezonde probiotica. Gefermenteerd voedsel heeft een goede invloed op het immuunsysteem en de spijsvertering.

Fermentatie van voedsel

Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij de grondstof van een product wordt omgezet of afgebroken door micro-organismen. Bacteriën, schimmels en gisten zijn micro-organismen. Deze gaan door vocht of warmte groeien. Tijdens de groei worden door de micro-organismen enzymen aangemaakt. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde reacties mogelijk maken of versnellen. Deze enzymen zorgen ervoor dat de smaak, geur, het uiterlijk, de zuurgraad, verteerbaarheid en houdbaarheid van een product veranderd. Aan sommige producten worden micro-organismen toegevoegd, bij andere producten vindt fermentatie vanzelf plaats.

Voorbeelden van fermentatie

Melkzuurbacteriën zetten suikers om in melkzuur en zijn onmisbaar bij de productie van kaas, snijworst en yoghurt.
Schimmels zorgen onder andere voor het fermentatieproces van gekookte sojabonen, hierdoor ontstaat tempé.
Gist zorgt voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol bij bijvoorbeeld de bereiding van brood, wijn en bier.

Ook zijn er nog combinaties mogelijk van schimmels en bacteriën. Dit gebeurt onder andere bij de bereiding van kaas zoals camembert en bij salami.

Gezondheidsvoordelen

Gefermenteerd voedsel is goed voor de gezondheid. Doordat fermentatie bijdraagt aan de afbraak van bepaalde stoffen, worden sommige producten beter verteerbaar dan ongefermenteerde voeding. Zo wordt lactose, de natuurlijke melksuiker, tijdens het fermenteren afgebroken tot enkelvoudige suikers. Dit zorgt ervoor dat mensen met een lactose-intolerantie meestal wel gefermenteerde zuivel kunnen eten zoals yoghurt of kefir. Daarnaast kan gefermenteerde voeding de spijsvertering verbeteren. De goede bacteriën die tijdens de fermentatie ontstaan, kunnen de balans tussen goede en slechte bacteriën in de darmen verbeteren, wat kan leiden tot minder spijsverteringsproblemen. Wanneer u last heeft van darmongemakken doet u er goed aan om gefermenteerde voeding aan uw dieet toe te voegen. Het kan zorgen voor verbetering bij een opgeblazen gevoel, gasvorming, obstipatie en diarree. Verder kan gefermenteerde voeding het immuunsysteem een boost geven vanwege het hoge gehalte aan goede bacteriën en stoffen zoals vitamine C, ijzer en zink die gefermenteerde voeding rijk is.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.