fbpx
Gratis verzending vanaf €30,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €30,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis
17 september 2019

Gefermenteerd voedsel

Gefermenteerd-voedsel-blog

Bij het maken van verschillende soorten voedsel vindt fermentatie plaats. Dit is een oude techniek om voedsel langer houdbaar te maken waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden gebruikt. Tegenwoordig wordt het proces nog steeds toegepast bijvoorbeeld bij het maken van yoghurt, wijn, kaas en zuurkool. Gefermenteerde voeding is rijk aan gezonde probiotica. Gefermenteerd voedsel heeft een goede invloed op het immuunsysteem en de spijsvertering.

Fermentatie van voedsel

Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij de grondstof van een product wordt omgezet of afgebroken door micro-organismen. Bacteriën, schimmels en gisten zijn micro-organismen. Deze gaan door vocht of warmte groeien. Tijdens de groei worden door de micro-organismen enzymen aangemaakt. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde reacties mogelijk maken of versnellen. Deze enzymen zorgen ervoor dat de smaak, geur, het uiterlijk, de zuurgraad, verteerbaarheid en houdbaarheid van een product veranderd. Aan sommige producten worden micro-organismen toegevoegd, bij andere producten vindt fermentatie vanzelf plaats.

Voorbeelden van fermentatie

Melkzuurbacteriën zetten suikers om in melkzuur en zijn onmisbaar bij de productie van kaas, snijworst en yoghurt.
Schimmels zorgen onder andere voor het fermentatieproces van gekookte sojabonen, hierdoor ontstaat tempé.
Gist zorgt voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol bij bijvoorbeeld de bereiding van brood, wijn en bier.

Ook zijn er nog combinaties mogelijk van schimmels en bacteriën. Dit gebeurt onder andere bij de bereiding van kaas zoals camembert en bij salami.

Gezondheidsvoordelen

Gefermenteerd voedsel is goed voor de gezondheid. Doordat fermentatie bijdraagt aan de afbraak van bepaalde stoffen, worden sommige producten beter verteerbaar dan ongefermenteerde voeding. Zo wordt lactose, de natuurlijke melksuiker, tijdens het fermenteren afgebroken tot enkelvoudige suikers. Dit zorgt ervoor dat mensen met een lactose-intolerantie meestal wel gefermenteerde zuivel kunnen eten zoals yoghurt of kefir. Daarnaast kan gefermenteerde voeding de spijsvertering verbeteren. De goede bacteriën die tijdens de fermentatie ontstaan, kunnen de balans tussen goede en slechte bacteriën in de darmen verbeteren, wat kan leiden tot minder spijsverteringsproblemen. Wanneer u last heeft van darmongemakken doet u er goed aan om gefermenteerde voeding aan uw dieet toe te voegen. Het kan zorgen voor verbetering bij een opgeblazen gevoel, gasvorming, obstipatie en diarree. Verder kan gefermenteerde voeding het immuunsysteem een boost geven vanwege het hoge gehalte aan goede bacteriën en stoffen zoals vitamine C, ijzer en zink die gefermenteerde voeding rijk is.

Lees ook
Het effect van koffie op de gezondheidBij het maken van verschillende soorten voedsel vindt fermentatie plaats.Lees verder pijl