Gezonde voeding is van groot belang voor een goede gezondheid. Het eten van gezonde voeding wordt vaak aangeprezen als een bewuste keuze. De keuze voor gezonde voeding is in financieel opzicht echter niet altijd voor iedereen weggelegd. Gezonde voeding is in de meeste gevallen een stuk duurder dan ongezonde voeding en daarnaast zijn de prijzen van gezonde voeding in de afgelopen jaren ook harder gestegen dan de prijzen van ongezonde voeding. Wat hier de mogelijke oorzaak van is, welke risico’s dit met zich meebrengt en wat je eraan kunt doen om toch zo voordelig mogelijk gezond te eten, lees je hieronder.
Bewerkte en onbewerkte voeding
Voeding is grofweg te verdelen in twee categorieën: bewerkte en onbewerkte voeding. Met bewerkte voeding worden producten bedoeld die in de voedingsindustrie zijn bewerkt. Het overgrote deel aan producten in de supermarkt zijn bewerkt. Zolang het producten betreft die een beetje zijn bewerkt zoals zuivel en olijfolie, hoeven deze producten geen probleem te vormen. Ultra bewerkte producten vormen echter wel een gevaar voor de gezondheid. Deze producten bevatten vaak veel vetten, toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Hiertoe behoren onder andere frisdranken, ontbijtgranen, koekjes, sauzen uit potjes, snoep en kant- en klaar maaltijden. Onbewerkte voeding houdt in dat producten niet of nauwelijks door de industrie zijn bewerkt. Voorbeelden daarvan zijn fruit, groente, noten, eieren, rijst, vlees en vis.
Het verschil tussen bewerkte en onbewerkte voedingsmiddelen is dat onbewerkte voeding over het algemeen rijk is aan vitamines, mineralen en vezels en bewerkte voeding niet. De vetten, suikers en geraffineerde koolhydraten in bewerkte voeding zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel, wat zorgt voor aanmaak van insuline en het vasthouden van vet. Een hoge inname van ultra bewerkt voedsel hangt dan ook samen met een verhoogd risico op onder andere hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Waarom is onbewerkte gezonde voeding duurder?
Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, is onbewerkte voeding in de meeste gevallen een stuk gezonder dan bewerkte voeding. Onbewerkte voeding is in de meeste gevallen ook een stuk duurder. De reden hiervan is dat een groot deel van bewerkte voeding goedkoop geproduceerd kan worden omdat het in grote hoeveelheden gemaakt kan worden. Daarnaast worden goedkope ingrediënten gebruikt en zijn de producten lang houdbaar in tegenstelling tot onbewerkte voeding. Ook zijn er minder transport- en opslagkosten dan bij onbewerkte voeding het geval is. Op deze manier blijven de kosten laag. Groenten en fruit moeten vaak met de hand geoogst worden en worden vervolgens direct gekoeld om daarna op transport te gaan zodat deze in de winkels verkocht kunnen worden. De kosten voor het produceren, opslaan en vervoeren van onbewerkte voeding liggen dus een stuk hoger dan bij bewerkte voeding het geval is waardoor deze duurder worden aangeboden. Manieren die ervoor zorgen dat onbewerkte voeding langer houdbaar is of goedkoper kan worden aangeboden hebben vaak het nadeel dat de voeding hier een stuk minder gezond door wordt.
Om ervoor bijvoorbeeld te zorgen dat groente en fruit langer houdbaar blijven, worden deze vroegtijdig geoogst. Het nadeel hiervan is dat ze hierdoor veel minder vitaminen bevatten nu deze juist in de laatste fase van rijping worden aangemaakt. Een ander voorbeeld is de plofkip. Om zoveel mogelijk vlees te produceren wordt ervoor gezorgd dat kuikens zo snel mogelijk groeien tot een volwassen kip waarna deze binnen 43 dagen in het schap van de supermarkt kan liggen. Het vlees van de plofkip bevat veel vocht en vet en maar weinig voedingswaarde.
Goedkoper gezond eten
Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is gezonde onbewerkte voeding in de meeste gevallen duurder dan goedkope bewerkte voeding. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je er een stuk voordeliger toch voor kunt zorgen dat je voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
Een eerste tip is om rekening te houden met het seizoen. Seizoensgroente- en fruit zijn groenten en fruit die in een bepaald seizoen in eigen land geteeld worden. Vanwege de weersomstandigheden kunnen bepaalde groente en fruit enkel in een bepaald seizoen groeien. Er zijn natuurlijk ook groente en fruit die hier minder gevoelig voor zijn en het gehele jaar door groeien. Seizoensgroenten en fruit zijn voordeliger omdat ze niet vanuit het buitenland getransporteerd hoeven te worden en niet uit verwarmde kassen komen. Doordat de producten geen lange reis hoeven af te leggen zijn ze sneller beschikbaar en bevatten ze nog voldoende vitamines en mineralen. Een andere tip is om de inname van vlees te matigen en te kiezen voor vis van het seizoen of in blik, een plantaarde vleesvervanger, een ei of peulvruchten. Ook dit zal een hoop schelen in de kosten. Vervang daarnaast dure en mogelijk suikerrijke drankjes zoveel mogelijk voor water. Voldoende drinken is van groot belang en het kraanwater is in Nederland goed te drinken en ontzettend goedkoop.
Een algemene tip : hoe natuurlijker voeding is hoe gezonder het is het is voor je gezondheid.
Een appel die je direct plukt van de boom is daar een mooi voorbeeld van.
Wil je er zeker van zijn dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt? Kies er dan voor om in aanvulling op je gezonde voeding voedingssupplementen te slikken.