Tussen de conditie van de darmen en het brein bestaat een directe relatie. Onlangs is pas duidelijk geworden wat de impact van gezonde darmen (lees: evenwichtige darmen) op ons brein is. Standaard denken we vooral dat onze darmen van invloed zijn op onze voedselvertering en verwerking. Nu weten we dat onze darmen bij veel meer functies in het lichaam een belangrijke rol vervullen. Zo weten we inmiddels dat een groot deel van ons immuunsysteem zich bevindt in onze darmen. Er wordt ook steeds meer bekend over dat de gezondheid van de darmen van invloed is op onze hersenen, ons denken en hoe we ons mentaal voelen. Daarom is het niet vreemd dat wanneer u stress ervaart of wanneer er een ingrijpende gebeurtenis plaatsvindt, u ook last heeft van uw darmen. Dit komt doordat er receptoren in de darmen zitten die rechtstreeks communiceren met de hersenen. Als uw darmen niet goed functioneren (lees: niet in evenwicht zijn) kunt u dus geestelijk minder goed in uw vel zitten.
De hersen-darm-as en serotonine
De verbinding tussen de darmen en de hersenen wordt de hersen-darm-as genoemd. Dit is het autonome zenuwstelsel dat de hersenen met het eigen zenuwstelstel van de darmen verbindt. De communicatie gaat beide kanten op, de hersenen en darmen communiceren voortdurend met elkaar. Hierbij spelen het immuunsysteem en de nervus vagus een belangrijke rol. De nervus vagus is een zenuw welke de belangrijkste en snelste weg van de darm naar de hersenen vormt. Deze loopt door het middenrif, langs de slokdarm tussen de longen en het hart omhoog, door tot de keel en de hersenen. Door regulerende stoffen zijn de hersenen en darmen continu met elkaar in contact. Een zeer belangrijke rol in de signaaloverdracht heeft de neurotransmitter serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. De darmen produceren zo’n 90% van de serotonine in het lichaam, de rest wordt aangemaakt door de hersenen. Serotonine is van groot belang voor onze gemoedstoestand en een gezonde slaap. Daarnaast reguleert het ook een aantal lichaamsfuncties zoals de spijsvertering, nierfunctie en houdt het de bloeddruk op een gezond niveau.
Uw darmflora bepaalt uw gezondheid
Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk onze darmen zijn voor onze hersenen, maar ook voor andere organen. De bacteriën die in de darmen leven, beïnvloeden de gezondheid van de darmen. Wanneer er meer goede dan slechte bacteriën in de darmen aanwezig zijn spreken we over een evenwichtige darmflora. Een verstoorde darmflora (meer slechte dan goede bacteriën) kan dan ook leiden tot gedragsverandering.
Daarnaast is een goede werking en voldoende van de neurotransmitter serotonine ook van groot belang voor onze darmen en gemoedstoestand. Bij een goede werking levert serotonine een geluksgevoel op. Bij een verstoring of een serotonine tekort kunnen diverse psychische problemen ontstaan en raken ook de darmen van slag. Oorzaken van een serotonine tekort zijn onder andere stress, een ongezond voedingspatroon of disbalans in de darmflora. Wanneer het lichaam over voldoende vitamine B3, B6 en magnesium beschikt, kan het uit de eiwitten in onder andere banaan, bruine rijst, zonnebloempitten en sesamzaadjes, serotonine aanmaken.
Zorg voor evenwicht in uw darmen en voor een goede balans in de hersenen!