Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Goede gezondheid? Zorg voor evenwichtige darmen!

Onze darmflora kunnen van groot belang zijn voor vele aspecten van onze gezondheid. Een verstoorde darmflora vergroot het risico op verschillende gezondheidsproblemen. Wat de darmflora is, wat de oorzaken en gevolgen van een verstoorde darmflora kunnen zijn en hoe u uw darmflora gezond houdt, leest u in deze blog.

De darmen houden zich bezig met de spijsvertering, onze stoelgang en zijn daarnaast een zeer belangrijk deel van het immuunsysteem. De darm bestaat uit een darmwand met daarop het maag-darmslijmvlies waarop miljarden bacteriën leven. Darmflora is de verzamelnaam voor alle bacteriën die in de darmen leven, zowel de gezonde als de schadelijke bacteriën. Een gezonde darmflora zorgt ervoor dat de goede en slechte darmbacteriën met elkaar in evenwicht zijn, dit is van groot belang omdat de bacteriën in onze darmen samenwerken. De bacteriën helpen bij de spijsvertering, zij breken voeding af en zetten deze om in stoffen die het lichaam kan opnemen en helpen. Daarnaast versterken de darmbacteriën ons immuunsysteem dankzij de afweercellen, goede en slechte bacteriën die samenwerken. Daarnaast produceert de darmflora belangrijke stoffen waaronder vitamine K.

De oorzaken en gevolgen van een verstoorde darmflora

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de darmflora verstoord raakt. Oorzaken kunnen zijn: stress, een ziekte of infectie, medicatiegebruik (waarbij antibiotica desastreus is), langdurig gebruik van ongezonde voeding, overmatig gebruik van alcohol, roken, voedselintolerantie, langdurige diarree of langdurig gebruik van laxeermiddelen, te weinig beweging en overgewicht. Gelet op de tijd waarin we leven kan eigenlijk gesteld worden dat iedereen wel in meer of mindere mate onderhevig staat aan invloeden die darmen verstoren!

Wanneer de darmflora verstoort raakt door één of meerdere oorzaken, ontstaan er lege plekken op de darmwand. Dit zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Wanneer de schadelijke bacteriën in de meerderheid zijn, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid en kunnen er diverse klachten ontstaan. Voorbeelden van deze klachten zijn verstopping of diarree, winderigheid, een opgeblazen gevoel, verminderde stofwisseling, verminderde weerstand of een slechte stoelgang.

Veel lichaamsprocessen worden vanuit de darmen geregeld. Zo bevindt 70% van het immuunsysteem zich hier. Ook bevatten de darmen veel signaalfuncties die communiceren met andere gebieden van het lichaam. Om deze reden kunnen verstoringen in de darmen leiden tot allerlei verstoringen in het lichaam. Wanneer de darmen continue in evenwicht zijn, dan is dat dus absoluut in het voordeel van een goede algemene gezondheid!

Hoe houdt u uw darmflora gezond?

Een goed werkende darmflora is onmisbaar voor een goed functionerend immuunsysteem en zoals u hierboven leest verhoogd een verstoorde darmflora het risico op voor veel gezondheidsproblemen. Het is dus van belang om uw darmflora zo gezond mogelijk te houden. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw darmflora zo gezond mogelijk te houden.

Een gezond dieet is daarbij van groot belang. Een voedingspatroon met veel groenten en fruit gaat de groei van slechte bacteriën tegen. De oplosbare vezels in groenten en fruit zijn namelijk een voedingsbron voor de goede bacteriën. Ook bonen en peulvruchten zijn goede bronnen van vezels. Suiker daarentegen dient als voeding voor de slechte bacteriën in de darmen en bevordert de groen daarvan. Probeer uw suiker uit groenten en fruit te halen en vermijd suikerrijke producten zoals koek, snoep, witmeelproducten en frisdrank. Verder is het belangrijk om genoeg te drinken, een tekort aan vocht kan leiden tot verstoppingen en vertragingen van de spijsvertering. Ook het eten van kruiden en specerijen kan een goede darmflora bevorderen. Op de oppervlakte van diverse kruiden en specerijen leven goede bacteriën die de darmflora goed kan gebruiken. Stress heeft een negatief effect op onze darmflora. Probeer stress te vermijden, voldoende te slapen en te bewegen. Ook roken en alcohol kunnen een negatief effect hebben op onze darmflora.

Wanneer uw darmflora is verstoord, is het van belang de darmen extra aandacht te geven zodat de darmflora zich kan herstellen. Een probioticum is een supplement voor evenwichtige darmflora welke u hierbij kan helpen. Een probioticum bestaat uit gunstige bacteriën die het natuurlijke evenwicht zullen helpen herstellen en de weerstand in uw darmen helpt te versterken. Ook kunt u het probioticum preventief gebruiken zodat u uw darmflora in balans en gezond houdt. Het probioticum van Perfect Health is Human Probiotic Support.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.