Cyber Monday, 15% korting op alle supplementen! Code: CYBERM (excl. herhaalservice en voordeelverpakkingen)

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Hardlopen en onze hersenen

Hardlopen goed voor hersenen

Het is algemeen bekend dat hardlopen en andere fysieke inspanning goed is voor ons lichaam. Zo draagt hardlopen bij aan een betere conditie, een gezond hart, betere bloedsomloop en sterkere spieren. Naast dat hardlopen goed is voor het lichaam, is het ook goed voor onze geest en dus ook voor onze gemoedsstemming. Fysieke inspanning brengt het brein in betere conditie. Zo is een goede conditie verkregen door regelmatig hardlopen, goed voor de psychische weerbaarheid. Wat hardlopen onder andere met ons brein doet, leest u hieronder.

Wat gebeurt er tijdens het hardlopen in de hersenen?

Door veel mensen wordt aangegeven dat ze gaan hardlopen om even hun hoofd leeg te maken. Hier is ook daadwerkelijk sprake van. Voordat men begint aan een training of run, malen er nog diverse gedachten door het hoofd. Na een paar minuten te hebben gelopen schakelt het lichaam over op de automatische piloot. De monotonie van de loopbeweging zorgt ervoor dat de prefrontale cortex (gebied in de hersenen, gelegen in het voorste gedeelte van de frontale kwabben) tot rust komt.

Op het moment dat er inspanning gaande is wanneer u begint met hardlopen, ontvangt het brein signalen dat er stress gaande is. Wanneer de inspanning aanhoudt zal het brein toevloed van neurotransmitters gaan ervaren. Welke en hoeveel dat er precies zijn hangt af van het trainingsniveau. Neurotransmitters die vrijkomen zijn serotine en dopamine. Deze geven een fijn gevoel en nemen gevoeligheid voor pijn en vermoeidheid af tijdens het hardlopen. Daarnaast kan het brein ook een toevloed van norepinefrine ervaren, dit verbetert de alertheid. Stressreacties zullen bij iemand die regelmatig hardloopt, veranderen in positieve geluk reacties.

Hardlopen als medicijn

Hardlopen is ontzettend goed voor ons lichaam en onze geest. Mensen die kampen met depressieve gevoelens of burn-out klachten kunnen ontzettend veel baat hebben bij hardlopen. Hardlopen verbetert natuurlijk de conditie en maakt het lichaam sterker. Deze fysieke gevolgen van hardlopen kunnen ervoor zorgen dat u beter in uw vel gaat zitten, wat extra motivatie en zelfvertrouwen geeft. Hiervoor werd al beschreven dat er tijdens het hardlopen neurotransmitters vrijkomen die zorgen voor geluk reacties. Deze werken ten tijde van het hardlopen als medicijn maar wanneer u regelmatig hardloopt kunt u merken dat deze ook na het lopen hun werk blijven doen. Voor wie de positieve effecten van hardlopen wil ervaren kan runningtherapie uitkomst bieden.

Runningtherapie is een relatief nieuwe behandelvorm die wordt gebruikt bij behandeling van lichte tot matig ernstige depressies, maar die ook bij andere psychische klachten inzetbaar is. Hierbij wordt het hardlopen therapeutisch ingezet met als doel de psychische conditie te verbeteren door verschillende lichamelijke processen op gang te brengen die een positief effect hebben op de gemoedstoestand. Het hardlopen wordt rustig opgebouwd en is daarom geschikt voor iedereen. Runningtherapie is in de meeste gevallen onderdeel van een multidisciplinaire behandeling naast medicatie maar kan ook als op zichzelf staande behandeling worden ingezet. Bij te weinig resultaat kan deze altijd worden aangevuld met andere vormen van therapie of medicatie.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Ubiquinol
Lactose-intolerantie
Brain fog

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.