Het is algemeen bekend dat hardlopen en andere fysieke inspanning goed is voor ons lichaam. Zo draagt hardlopen bij aan een betere conditie, een gezond hart, betere bloedsomloop en sterkere spieren. Naast dat hardlopen goed is voor het lichaam, is het ook goed voor onze geest en dus ook voor onze gemoedsstemming. Fysieke inspanning brengt het brein in betere conditie. Zo is een goede conditie verkregen door regelmatig hardlopen, goed voor de psychische weerbaarheid. Wat hardlopen onder andere met ons brein doet, leest u hieronder.
Wat gebeurt er tijdens het hardlopen in de hersenen?
Door veel mensen wordt aangegeven dat ze gaan hardlopen om even hun hoofd leeg te maken. Hier is ook daadwerkelijk sprake van. Voordat men begint aan een training of run, malen er nog diverse gedachten door het hoofd. Na een paar minuten te hebben gelopen schakelt het lichaam over op de automatische piloot. De monotonie van de loopbeweging zorgt ervoor dat de prefrontale cortex (gebied in de hersenen, gelegen in het voorste gedeelte van de frontale kwabben) tot rust komt.
Op het moment dat er inspanning gaande is wanneer u begint met hardlopen, ontvangt het brein signalen dat er stress gaande is. Wanneer de inspanning aanhoudt zal het brein toevloed van neurotransmitters gaan ervaren. Welke en hoeveel dat er precies zijn hangt af van het trainingsniveau. Neurotransmitters die vrijkomen zijn serotine en dopamine. Deze geven een fijn gevoel en nemen gevoeligheid voor pijn en vermoeidheid af tijdens het hardlopen. Daarnaast kan het brein ook een toevloed van norepinefrine ervaren, dit verbetert de alertheid. Stressreacties zullen bij iemand die regelmatig hardloopt, veranderen in positieve geluk reacties.
Hardlopen als medicijn
Hardlopen is ontzettend goed voor ons lichaam en onze geest. Mensen die kampen met depressieve gevoelens of burn-out klachten kunnen ontzettend veel baat hebben bij hardlopen. Hardlopen verbetert natuurlijk de conditie en maakt het lichaam sterker. Deze fysieke gevolgen van hardlopen kunnen ervoor zorgen dat u beter in uw vel gaat zitten, wat extra motivatie en zelfvertrouwen geeft. Hiervoor werd al beschreven dat er tijdens het hardlopen neurotransmitters vrijkomen die zorgen voor geluk reacties. Deze werken ten tijde van het hardlopen als medicijn maar wanneer u regelmatig hardloopt kunt u merken dat deze ook na het lopen hun werk blijven doen. Voor wie de positieve effecten van hardlopen wil ervaren kan runningtherapie uitkomst bieden.
Runningtherapie is een relatief nieuwe behandelvorm die wordt gebruikt bij behandeling van lichte tot matig ernstige depressies, maar die ook bij andere psychische klachten inzetbaar is. Hierbij wordt het hardlopen therapeutisch ingezet met als doel de psychische conditie te verbeteren door verschillende lichamelijke processen op gang te brengen die een positief effect hebben op de gemoedstoestand. Het hardlopen wordt rustig opgebouwd en is daarom geschikt voor iedereen. Runningtherapie is in de meeste gevallen onderdeel van een multidisciplinaire behandeling naast medicatie maar kan ook als op zichzelf staande behandeling worden ingezet. Bij te weinig resultaat kan deze altijd worden aangevuld met andere vormen van therapie of medicatie.