10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het belang van een goed werkende lever

De lever bevindt zich naast de maag, rechtsboven in de buikholte. De bovenkant van de levert ligt tegen het middenrif aan. Het grote orgaan weegt ongeveer 1,5 kilo en is onderverdeeld in twee leverkwabben: de grote rechterkwab en een kleinere linkerkwab. Verder bestaat de lever uit celformaties, kwabjes die ieder worden omringd door aftakkingen van bloedvaten en de galbuis. In ieder kwabje bevinden zich gespecialiseerde cellen die de verschillende functies die de lever heeft kunnen uitoefenen. De functies die de lever uitvoert zijn ontzettend belangrijk, zonder de lever kan men dan ook niet leven.

Functies van de lever

De lever vormt gal, dat vervolgens in de galblaas wordt opgeslagen. Wanneer men vet eet, trekt de galblaas samen om gal in de dunne darm los te maken. Deze galvloeistof zorgt in de dunne arm voor de afbraak van vetten. De suikers die het lichaam binnenkrijgt uit voedsel zijn niet allemaal nodig. Deze worden naar de lever getransporteerd waarin het overschot als glycogeen wordt opgeslagen. Glycogeen kan weer omgezet worden naar suikers wanneer dit nodig is. Verder worden de aminozuren die die bij de vertering van voedsel ontstaan ook getransporteerd naar de lever. De lever kan hier nieuwe eiwitten van maken die vervolgens door het lichaam kunnen worden gebruikt. De lever speelt ook een belangrijke rol bij de vetstofwisseling. Naast de aminozuren die vrijkomen, komen ook verzadigde en onverzadigde vetzuren vrij. De onverzadigde vetzuren kunnen als brandstof of in de stofwisseling worden gebruikt. De lever kan verzadigde vetzuren omzetten naar onverzadigde vetzuren.

In de lever wordt ook het lichaamseigen antioxidant glutathion aangemaakt, die ook wel wordt omschreven als het meest krachtige antioxidant in ons lichaam. De stof bevindt zich in alle lichaamscellen maar de hoogste concentratie van glutathion bevindt zich in de levercellen. Glutathion speelt een belangrijke rol bij de uitscheiding van schadelijke stoffen zoals pesticiden, alcohol en bepaalde afbraakproducten. De stof ontgift ons lichaam en beschermt het DNA tegen beschadiging. Daarnaast is het van groot belang voor een goede werking van ons immuunsysteem.  Ook slaat de lever (tijdelijk) stoffen op en laat deze los wanneer het lichaam ze nodig heeft. Voorbeelden daarvan zijn vetten, vitaminen en mineralen.

Leververvetting

Zoals hiervoor werd beschreven, speelt de lever onder andere een belangrijke rol bij de vetstofwisseling. Wanneer er iets misgaat in die stofwisseling, kan de lever in de cellen steeds meer vet gaan opslaan. Het gevolg hiervan is leververvetting. De oorzaak van de verstoring van de vetstofwisseling is ongezonde voeding en levenstik. Leververvetting kan diverse gezondheidsproblemen  met zich meebrengen zoals vermoeidheid, buikpijn, zwaarlijvigheid, verandering in de kleur van de urine, een te hoog cholesterol of een te hoge bloeddruk. Wanneer leververvetting wordt geconstateerd wordt veelal gewichtsverlies en het stoppen met drinken van alcohol geadviseerd. Voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen. Daarbij is het van belang om gezond te eten met veel fruit, groenten (rijk aan antioxidanten) en de inname van zout en suikers zoveel mogelijk te beperken. Ook regelmatige lichaamsbeweging in combinatie met een gezond gewicht zijn van belang om de hoeveelheid vet in de lever te verminderen en leververvetting te voorkomen.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.