Voedingsvezels of vezels is de verzamelnaam voor een groep aan diverse koolhydraten die niet door de darmen verteerd worden of worden opgenomen. Verschillende soorten plantaardige voedingsproducten bevatten een mengsel van verschillende soorten vezels, welke ook verschillende effecten op het lichaam hebben en een belangrijke rol spelen voor de gezondheid.
Verschillende typen vezels en de gezondheidseffecten van vezels
Er zijn verschillende typen vezels met verschillende eigenschappen die zorgen voor diverse gezondheidseffecten. Oplosbare vezels lossen op in water en hebben een gunstig effect op de stofwisseling, onoplosbare vezels bevorderen en werking van de darmen en stoelgang. Fermenteerbare vezels worden afgebroken door bacteriën in de dikke darm en zorgen voor een soepele darminhoud en dragen bij aan het bevorderen van de stoelgang. De niet-fermenteerbare vezels worden niet afgebroken door het lichaam, deze bevorderen ook de stoelgang, kunnen bijdragen aan verlaging van het cholesterol en hebben een verzadigende werking oftewel ze zorgen voor een vol gevoel.
Vezels in voeding
Vezels komen voor in verschillende soorten voedingsmiddelen. Belangrijke bronnen van vezels zijn fruit en groente, zaden, peulvruchten, aardappelen, zilvervliesrijst en volkorenproducten zoals volkoren- brood, crackers, pasta en noten. Wanneer graankorrels worden vermalen of wanneer rijst wordt gepeld wordt een groot deel van de vezels verwijderd. Bij volkoren producten gebeurt dit niet, waardoor deze producten rijker zijn aan vezels dan bijvoorbeeld wit brood en witte rijst. Ook zijn er producten waaraan vezels worden toegevoegd zoals zuivelproducten.
Het lichaam heeft per dag zo’n 30 tot 40 gram verschillende soorten vezels nodig die je kunt halen uit de verschillende vezelrijke voedingsproducten. Om er zeker van te zijn dat je iedere dag voldoende vezels binnenkrijgt, kan een voedingssupplement voorzien van psylliumvezels aan te raden zijn. Psyllium heeft een reinigende werking op de darm en draagt bij aan een goede en gezonde stoelgang.