Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het effect van social media op onze gezondheid

Social media gebruik

Social media is een verzamelnaam voor alle internettoepassingen waarmee informatie kan worden gedeeld op een gebruiksvriendelijke wijze. Er zijn verschillende social media apps zoals Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp en meer. Een wereld zonder deze social media apps is niet meer voor te stellen, we kunnen niet meer zonder. Dankzij verschillende social media apps komen we met één druk op de knop met iedereen in contact. Deze gemakkelijke verbinding heeft voordelen, zo voelen we ons verbonden met de wereld en maken we gemakkelijk contact met anderen en anderen met ons. Social media brengt echter niet alleen voordelen met zich mee en kan zelfs nadelige effecten hebben op onze gezondheid. Meer over de invloed en gevolgen van social media op onze gezondheid leest u hieronder.

De nadelige effecten van social media

Social media heeft effect op onze gezondheid en dan vooral op onze geestelijke gezondheid. Door het gebruik van social media krijgen onze hersenen een overaanbod aan informatie. We besteden enorm veel tijd op onze telefoon en bekijken dagelijks diverse filmpjes, foto’s, we lezen onze mail enzovoort. Dit zorgt ervoor dat onze hersenen een hoop informatie hebben te verwerken. Het kost ons daarnaast ontzettend veel tijd. Bij het gebruik van social media maken we adrenaline en cortisol aan. Dit kan ervoor zorgen dat we minder snel in slaap vallen in de avond en onrustiger slapen. Hierdoor hebben we de volgende dag minder energie.

Door het gebruik van social media, vergelijken we onze levens een stuk meer met dat van anderen. Op social media wordt door velen een ideaal beeld gepresenteerd van hoe we eruit moeten zien en hoe we moeten leven. Dit heeft het gevolg dat we onszelf continu vergelijken met anderen waardoor ons eigen zelfbeeld slechter wordt. Het gebruik van social media kan ook zorgen voor een onrustig gevoel en ‘the fear of missing out’. Door het veelvuldig gebruik van social media zijn we bang zaken te missen wanneer we even geen verbinding hebben of geen tijd hebben om onze apps te checken. Omdat we bang zijn om iets te missen blijven we ook in gezelschap de apps op onze smartphone controleren. Dit maakt ons een stuk minder sociaal, mensen zijn in gezelschap niet meer echt aanwezig. Ook kunnen we hierdoor overprikkeld raken. De vele berichtjes die we ontvangen willen we vaak direct beantwoorden. Een geluid of trilling kan voor veel onrust zorgen. Ook kan social media ervoor zorgen dat er meer wordt gepest en de gevolgen daarvan groter zijn. Waar er vroeger ‘alleen’ werd gepest op school of op straat, wordt er nu ook veel online gepest. Digitaal pesten via diverse social media gaat ontzettend makkelijk en kan grote gevolgen met zich meebrengen.

De invloed van social media verminderen

Er zijn een aantal tips om de nadelige effecten van sociale media en de invloed daarvan op onze gezondheid zoveel mogelijk te verminderen. Zorg er ten eerste voor dat u de tijd die u aan sociale media (apps) spendeert, zoveel mogelijk beperkt. U kunt hiervoor een app gebruiken die precies aangeeft hoeveel tijd u per dag aan welke app besteedt. Dit kan behoorlijk confronterend zijn, waardoor u hopelijk deze tijd flink zult gaan minderen. Pak in plaats van uw telefoon eens een boek of lees de krant. Zorg vervolgens voor een zo klein mogelijk netwerk en gebruik maximale privé instellingen. Zo bekijkt u alleen berichten van uw naasten en andersom ook. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om ook uw echte sociale leven niet te vergeten. Spreek vaker af met vrienden en familie en maak ook regelmatig een praatje met iemand die u kent maar misschien ook met iemand die u niet kent. Probeer ook meer te genieten van alles wat u om u heen ziet, de wereld is een stuk mooier in het echt dan vanaf een beeldscherm.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.