Cyber Monday, 15% korting op alle supplementen! Code: CYBERM (excl. herhaalservice en voordeelverpakkingen)

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Hoe ontstaan slaapproblemen

Slaapproblemen

Uit de cijfers van de Gezondheidsenquête van het CBS in 2017 is gebleken dat één op de vijf Nederlanders van 12 jaar of ouder last heeft van slaapproblemen. De problemen variëren van moeilijk in slaap komen tot vroeg wakker worden. Uit de resultaten is gebleken dat vrouwen vaker problemen rapporteerden dan mannen. Natuurlijk heeft ieder mens wel eens last van slapeloosheid. Wanneer het echter structureel slecht slapen betreft, kan dit grote gevolgen hebben. Mensen met slaapproblemen kunnen zich minder goed concentreren, hebben vaker problemen met het geheugen en raken sneller geïrriteerd. Ook kan de weerstand verminderen door slapeloosheid wat diverse lichamelijke ongemakken als gevolg kan hebben. Om slapeloosheid te voorkomen is het belangrijk om de oorzaken daarvan te achterhalen. Hieronder leest u meer over het ontstaan van slaapproblemen en het aanpakken van de oorzaken.

Verschillende oorzaken van slaapproblemen

Een slaapstoornis of slaapprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Personen die veel stress en spanningen ervaren gedurende de dag, hebben vaak te kampen met slaapproblemen. Een gespannen lichaam vindt het lastig om in slaap te komen. Ook een traumatische gebeurtenis kan zorgen voor slaapproblemen. Wanneer u last heeft van slapeloosheid komt u op den duur in een vicieuze cirkel terecht. Door slaaptekort is het overdag moeilijk om u te concentreren en te presteren, hierover zal u in bed weer gaan piekeren. Bang zijn om niet in slaap te kunnen vallen zal de stress in het lichaam verhogen waardoor ook het slaapprobleem erger zal worden. Een slaapstoornis kan op die manier blijven bestaan, terwijl de oorspronkelijke aanleiding al verdwenen is. Een andere oorzaak kan de leefgewoonte zijn. Personen die veel nicotine, cafeïne, theïne of suikers binnenkrijgen, zullen ook moeilijker in slaap komen of onrustig slapen. Ook (te) laat eten of in de avond nog actief bezig zijn met een computer of smartphone kan ervoor zorgen dat we moeilijker in slaap komen. Alcohol helpt ons om in slaap te komen, maar zorgt vervolgens voor een lichte en onrustige slaap.

Dan zijn er ook nog specifieke slaapstoornissen zoals slaapapneu. Iemand met slaapapneu stopt ’s nachts soms seconden tot een paar minuten met ademen. Vervolgens schrikt de persoon wakker en gaat weer ademhalen. Het plotseling binnenkrijgen van veel lucht heeft snurken tot gevolg. Een oorzaak van slaapapneu is het inzakken van de spieren in de keelholte of een slecht gevormd gehemelte. Slaapapneu kunt u verminderen door een gezonde levensstijl en door niet op uw rug te slapen. Ook zijn er diverse behandelingsmogelijkheden.

Slaapproblemen aanpakken

Zoals hiervoor beschreven kunnen er verschillende oorzaken voor slaapproblemen zijn. Worden slaapproblemen veroorzaakt door onze leefgewoonten, dan is het zaak om deze aan te pakken. Probeer bijvoorbeeld te minderen met het drinken van cafeïne, de inname van suikers en nicotine. Beweging is belangrijk voor een betere slaap. Begin met sporten, het beste tijdstip om te sporten is in de middag of vroege avond. Kom altijd een half uur tot rust voor het slapen gaan. Wanneer stress, spanning of psychische problemen de oorzaak zijn van uw slaapproblemen, dan is het belangrijk om actief te ontspannen. Het is erg lastig om na een drukke dag malende gedachten uit te zetten. Er zijn tal van oefeningen die u kunt doen om in bed te ontspannen. Zo verlegt u de aandacht van uw geest naar uw lichaam. Een ontspannen lijf beïnvloedt uw geest en zorgt er weer voor dat u sneller in slaap valt.

Een voorbeeld van een oefening om te ontspannen is de volgende. Ga op uw rug liggen met uw armen gestrekt boven uw hoofd. Leg uw voeten naast elkaar en draai uw knieën langzaam naar rechts. Blijf liggen en blijf rustig en diep door ademen. Zorg ervoor dat het lichaam helemaal ontspannen is. Draai uw knieën naar links en laat ze daar enkele tellen liggen. Herhaal dit vijf keer en blijf op uw ademhaling letten.

Er zijn ook andere manieren om te zorgen dat u beter slaapt. Zorg overdag voor veel licht, dit stimuleert de productie van het slaaphormoon melatonine. Dim het licht in de avond, zo krijgen de lichtgevoelige cellen in de avond minder licht en maakt het lichaam melatonine aan. Volgens slaapwetenschappers is de beste slaapkamertemperatuur 18 graden Celsius. Zorg daarom voor een geventileerde kamer en doe de kachel uit. Het vergroten van slaap hygiëne door schoon beddengoed kan ook zorgen voor een betere nachtrust.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Ubiquinol
Lactose-intolerantie
Brain fog

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.