Cyber Monday, 15% korting op alle supplementen! Code: CYBERM (excl. herhaalservice en voordeelverpakkingen)

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Hoe ontstaan spierkrampen?

Zo’n 40 procent van alle Nederlanders heeft wel eens last van spierkrampen. 3% van de Nederlanders heeft hier zelfs bijna iedere nacht last van. Spierkrampen zijn plotselinge, pijnlijke samentrekkingen van de spieren. De kramp treedt spontaan op en men heeft hierover geen controle. Spierkrampen kunnen zowel ’s nachts als overdag voorkomen. De spierkrampen die in de nacht ontstaan, treden vooral op in de kuiten. De spier trekt plotseling samen waarna er een scherpe pijn kan optreden. In de kuit is meestal een harde zwelling voelbaar. In het onderlichaam komen spierkrampen naast de kuiten ook voor in de bovenbenen of in de voeten. Andere voorkomende krampen zijn armkrampen, vingerkrampen en buikkrampen.

Mogelijke oorzaken van spierkrampen

Spierkrampen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. De meest voorkomende oorzaak van spierkrampen is uitdroging. Een goede vochtbalans en interne vochthuishouding zijn daarom van groot belang. Ook kan aan spierkrampen een elektrolytenstoornis ten grondslag liggen. Elektrolyten zijn voedingstoffen die het lichaam via voeding binnenkrijgt. Dit zijn onder andere calcium, magnesium, kalium en natrium. Deze bieden ondersteuning aan de conditie van de spieren. De stoffen verlaten het lichaam weer wanneer men zweet, beweegt of plast. Slechte voeding of te veel of te weinig beweging kan leiden tot een verstoring van de elektrolytenbalans, wat vervolgens weer tot spierkrampen kan leiden. Nachtelijke spierkrampen treden vaak op wanneer men gedurende de dag een verkeerde houding heeft aangenomen tijdens het staan of zitten. Vooral het langdurig staan of zitten in dezelfde positie kan spierkrampen triggeren. Verder kunnen mensen die te weinig lichaamsbeweging krijgen last krijgen van krampen maar ook bij te veel of verkeerde lichaamsbeweging kunnen spierkrampen door overbelasting of verzuring ontstaan. Daarnaast kunnen ook kou, een verhoogde bloeddruk of een lage bloedsuikerspiegel een rol spelen bij het ontstaan van spierkrampen.

Oplossingen voor spierkrampen

Spierkrampen worden vaak als zeer vervelend en pijnlijk ervaren. Bij het ontstaan van spierkramp kunt u de kramp en pijn verhelpen door de verkrampte spier te stretchen. Wanneer de spierkramp plaatsvindt in uw been kunt u uw tenen naar zich toe trekken en het been strekken. U kunt ook de kuit uitrekken door staand uw gewicht op het verkrampte been te plaatsen en uw knie wat te strekken.

Het proberen te voorkomen of verlichten van spierkrampen is natuurlijk nog beter dan ze enkel te verhelpen. Het is daarbij van belang om de mogelijke oorzaken aan te pakken. Let er ten eerste op dat u gezonde voeding binnenkrijgt met de juiste vitamines en mineralen. Er zijn bepaalde voedingsstoffen die krampen kunnen verlichten zoals vitamine B, D en E, zink, magnesium en calcium. Naast gezonde voeding kunt u ook voedingssupplementen innemen die deze vitaminen en mineralen bevatten. Ook voldoende water drinken en minderen met zout is van groot belang bij het voorkomen van spierkrampen. Wanneer u gedurende de dag veel zit of staat in dezelfde houding is het van belang om tussendoor voldoende te bewegen. De spiervezels krijgen zo de mogelijkheid om te ontspannen. Bij nachtelijke spierpijn kan kou een oorzaak zijn, het advies is daarom om warme nachtkleding te dragen, gebruik te maken van warm beddengoed en eventueel een warme kruik mee naar bed te nemen.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Ubiquinol
Lactose-intolerantie
Brain fog

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.