10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Hoeveel vitamine D je nodigt hebt hangt af van je lichaamsgewicht

Perfect Health | Vitamine d afhankelijk van lichaamsgewicht

Vitamine D is bij veel belangrijke processen in ons lichaam betrokken. Zo is vitamine D de activator van je immuunsysteem en het belangrijkste verdedigingsmechanisme van je lichaam. Er is voldoende vitamine D nodig om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen en daarom van belang voor de groei en behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D ook een rol bij een goede werking van het immuunsysteem en de werking van de spieren.Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, dit betekent dat de vitamine in het lichaam wordt geabsorbeerd, getransporteerd, gemetaboliseerd en op dezelfde manier als vetten wordt opgeslagen.

De aanmaak en opname van vitamine D

Vitamine D is één van de weinige vitamine die het lichaam zelf kan aanmaken. In de huid wordt onder invloed van zonlicht vitamine D gevormd. Om voldoende vitamine D aan te maken dient een persoon met een lichte huidskleur dagelijks minimaal een kwartier buiten te zijn waarbij de handen en het gezicht onbedekt zijn. Voor een persoon met een donkere huid geldt dat deze zo’n 6 keer langer moet worden blootgesteld aan de zon om voldoende vitamine D aan te maken. In Nederland is alleen in de maanden april tot en met oktober de straling voldoende voor de vitamine D productie in de huid. In de maanden daarbuiten is het lichaam afhankelijk van de opgebouwde reserves in het lichaam. In  Nederland lukt het meestal niet om voldoende vitamine D binnen te krijgen via blootstelling aan de zon. Dan zijn er ook nog eens gevallen die zorgen voor een hogere behoefte aan vitamine D. Vitamine D supplementen zijn dan ook geen overbodige luxe!

Het verband tussen vitamine D en het lichaamsgewicht

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, waardoor de vitamine ook voor een gedeelte wordt opgeslagen in het lichaamsvet. Het vetweefsel houdt de vitamine vast waarna het nauwelijks nog vrijkomt. Hoe meer lichaamsvet een persoon heeft, hoe meer vitamine D er wordt opgeslagen in het lichaamsvet. Dit resulteert in een lagere concentratie aan vitamine D in het bloed, waardoor er een tekort kan ontstaan. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met obesitas zo’n 2 tot 3 keer meer vitamine D nodig hebben dan mensen met een gezond BMI. De hoeveelheid vitamine D die het lichaam nodig heeft is dus mede afhankelijk van het lichaamsgewicht. Anderzijds kan een tekort aan vitamine D ook leiden tot overgewicht. Vitamine D verhoogt namelijk de insulinegevoeligheid wat bijdraagt aan vetverbranding. Bij een verlaagde insulinegevoeligheid maakt het lichaam meer insuline aan omdat de cellen ongevoelig zijn geworden voor insuline. Zolang er insuline wordt aangemaakt vindt er nauwelijks vetverbranding plaats wat kan leiden tot gewichtstoename. Daarnaast zorgt een vitamine D tekort ook voor een verhoogde eetlust door verminderde afgifte van het verzadigingshormoon leptine.

Voor het behalen en behouden van een gezond lichaamsgewicht is het dus ontzettend belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen waarbij de dosering (mede) afhankelijk is van het lichaamsgewicht.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.