10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

De invloed van vitamine B en magnesium op het geheugen

effect van vitamine b en magnesium op geheugen

In het dagelijks leven is het geheugen onmisbaar. Denk hierbij aan de weg naar huis of het werk vinden, bedenken welke producten nog nodig zijn voor een recept of het herinneren van een pincode. Het geheugen is de mogelijkheid om informatie op te slaan, te bewaren en weer terug te halen (herinneringen). Het geheugen kan opgedeeld worden tussen het korte- en langetermijngeheugen. Elk gedeelte van het geheugen heeft zijn eigen rol.

In het kortetermijngeheugen wordt informatie slechts tijdelijk opgeslagen, zoals het gelezen stuk tekst hierboven of het boodschappenlijstje dat thuis is achtergebleven. In het kortetermijngeheugen wordt informatie variërend tussen enkele seconden tot enkele minuten opgeslagen en is slechts plaats voor een beperkte hoeveelheid informatie. Om informatie het langetermijngeheugen te laten bereiken is concentratie, herhaling of associatie noodzakelijk.

Het langetermijngeheugen is voor gebeurtenissen die langer geleden zijn gebeurd, bijvoorbeeld de naam van de middelbare school of het weten van een woord in het Engels. In het langetermijngeheugen wordt de meest uiteenlopende informatie verzameld voor een lange periode. Iets dat als belangrijk wordt ervaren, zal ook sterker in het langetermijngeheugen blijven staan. Wanneer de informatie na een aantal jaren minder belangrijk wordt, zal dit langzaam uit het langetermijngeheugen verdwijnen.

Vitaminen en het geheugen

Veel vitaminen functioneren als antioxidanten en verhinderen dat vrije radicalen (deze zijn voor levende wezens nodig om te leven) onze cellen kunnen beschadigen. Een antioxidant is dus een verzamelnaam voor de stoffen die helpen tegen beschadiging van ons lichaamsweefsel. Ons lichaam, inclusief de hersenen, heeft antioxidanten nodig om bescherming te bieden. Omdat vitaminen functioneren als antioxidanten hebben ook onze hersenen ze nodig. De wateroplosbare vitaminen, vitamine B en C, werken in de waterige zones van de hersenen. De in vetoplosbare vitaminen (vitamine A, D, E, K) werken weer in de vette gebieden van de hersenen. Alleen vetoplosbare vitaminen kunnen opgeslagen worden in het lichaam, wateroplosbare vitaminen worden niet opgeslagen en bij overvloed uitgescheiden door het lichaam.

Vitaminen B en magnesium

B vitaminen zijn noodzakelijk voor de zenuwcellen in de hersenen. Ze helpen bij de aanmaak van signaalstoffen tussen de cellen en houden het vettige omhulsel rond de zenuwcellen gezond. Wanneer de hersenen een evenwichtige aanvoer van vitaminen B krijgen zal dit bijdragen aan een goed geheugen. Wanneer dit niet het geval is kan dit leiden tot allerlei ongemakken die te maken hebben met geheugen en concentratie. Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, helpt bij het omzetten van voedingsstoffen en energie uit voedsel en helpt om een gezonde homocysteïne spiegel te behouden. Vitamine B11 of foliumzuur speelt een rol bij de vorming van de hersenen en het ruggenmerg bij ongeborenb kinderen. Zo krijgen zwangere vrouwen tegenwoordig het advies om foliumzuur te slikken aangezien een tekort aan foliumzuur wellicht kan leiden tot een zenuw afwijking bij het kind. Een andere B vitamine die het functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel ondersteunt is B12. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een verhoogd risico concentratieproblemen en het afzwakken van het geheugen.

Net als vitaminen is ook magnesium noodzakelijk voor het lichaam. Dit mineraal is aanwezig in alle lichaamscellen en betrokken bij meer dan 300 enzymatische processen. Ook draagt het bij aan de energieproductie, is het essentieel voor een normale botdichtheid, een gezonde hartfunctie en bevordert het de slaapcyclus.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.