10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Is koffie een dikmaker?

Koffie

Heel veel Nederlanders drinken dagelijks één of meer koppen koffie. Een kop zwarte koffie bevat bijna geen calorieën, slechts 1 calorie per 100 milliliter. Dat is natuurlijk anders wanneer u er een klontje suiker en wat koffiemelk bij in gooit. Wanneer u uw koffie zwart drinkt, zonder melk of suiker krijgt u dus nauwelijks calorieën binnen. Om die reden wordt door velen gedacht dat het drinken van een kop zwarte koffie geen kwaad kan voor de lijn. Die gedachte is echter niet geheel juist. Ondanks dat een kop zwarte koffie geen calorieën bevat, kan zwarte koffie toch een dikmaker zijn.

Vetopslag door inname van cafeïne

Koffie bevat cafeïne. Wanneer we cafeïne binnenkrijgen door het drinken van koffie, wordt er via de hersenen een signaal verstuurd naar de bijnieren dat deze cortisol moeten aanmaken. Cortisol wordt normaal gesproken aangemaakt wanneer het lichaam stress ervaart en we snel energie nodig hebben in een ‘noodsituatie’. Het zorgt ervoor dat de spieren energie krijgen, de ademhaling versnelt en de bloeddruk stijgt. Anderzijds wordt de spijsvertering platgelegd. Het lichaam wordt door het stresshormoon cortisol in staat van paraatheid gebracht. Hiervoor is energie nodig, deze energie wordt verkregen met behulp van glucose: bloedsuiker. De lever en nieren hebben altijd een voorraad glucose in de vorm van glycogeen. Wanneer u een kop zwarte koffie drinkt zet het lichaam glycogeen om in glucose en wordt dit in het bloed opgenomen om alle benodigde organen van energie te voorzien. Kortom krijgt u door het drinken van zwarte koffie zonder suiker, toch suiker door middel van glucose in het bloed.

Wanneer er glucose in het bloed zit, gaat het lichaam insuline aanmaken om de glucose te vervoeren naar de cellen waar de glucose wordt omgezet in energie. Wanneer er insuline het in bloed circuleert, kan het lichaam geen vet afbreken en zal de bloedsuikerspiegel hoog blijven. Het lichaam krijgt namelijk extra energie en verbruikt dit niet. Dit zorgt ervoor dat de energie weer in de lever en spieren als glycogeen wordt opgeslagen en wat er nog overblijft wordt opgeslagen als vet. Kortom, een teveel aan koffie op een dag zonder de energie te verbruiken die ontstaat, zorgt voor het opslaan van extra vet. Te veel zwarte koffie kan dus een dikmaker zijn, ondanks dat het drankje nauwelijks calorieën bevat.

Hoe slecht is het drinken van zwarte koffie?

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat het drinken van een aantal koppen koffie per dag juist gezond is. Ieder lichaam is anders, dat betekent dus ook dat ieder lichaam anders reageert op de inname van koffie en cafeïne. Het is echter belangrijk om niet te veel koffie binnen te krijgen, drink koffie met mate. Houdt de inname van koffie altijd op maximaal twee tot drie koppen per dag. Drinkt u meer dan drie koppen koffie per dag, dan is het zeker verstandig om te minderen. Het minderen met koffie zal ervoor zorgen dat u gedurende de dag gelijkmatigere en gezondere energie heeft. Houdt u daarnaast een gezonde levensstijl aan, dan kan dit ook positieve invloed hebben op uw lijn!

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.