Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Fysieke en mentale gezondheid begint bij gezonde darmen

Je darmen bepalen je gezondheid | Perfect Health

Vroeger ging men ervan uit dat de darmen alleen van invloed waren op onze spijsvertering en stoelgang. Tegenwoordig weten we dat de darmen een grote rol spelen in ons immuunsysteem maar ook invloed hebben op de werking van onze hersenen. Zo bevindt zo’n 80% van ons immuunsysteem zich in de darmen en daarnaast wordt ongeveer 90% van serotonine – het gelukshormoon – in de darmen aangemaakt. De gezondheid van onze darmen is dus van invloed op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Het is dan ook van groot belang om te zorgen voor gezonde darmen.

De darmen en het immuunsysteem

Het immuunsysteem is het verdedigingsmechanisme van het lichaam dat ons beschermt tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels. Lichaamsvreemde stoffen die worden door het immuunsysteem herkend en onschadelijk gemaakt. Het systeem bevindt zich door het gehele lichaam, waarvan het grootste gedeelte in de darmen. In de darmen komt het lichaam in contact met verschillende voedingsstoffen van buitenaf waarbij de beschermlaag in de darmen beslist welke stoffen moeten worden opgenomen en welke onschadelijk moeten worden gemaakt en verwijderd uit het lichaam. Voor een goede werking van het immuunsysteem in de darmen is een optimale darmflora van groot belang. De darmflora bestaat uit zowel goede als slecht bacteriën. Bij een optimale darmflora zijn deze in balans en zorgen deze voor een lage zuurgraad (pH-waarde in de darmen). Bij een lage zuurgraad kunnen bacteriën en virussen niet goed overleven. Wanneer de darmflora uit balans raakt veroorzaakt dit een hoge pH waarde wat ervoor zorgt dat de slechte darmbacteriën groeien en de goede darmbacteriën minder goed overleven. Dit heeft een negatieve invloed op de werking van het immuunsysteem, wat zowel op korte als lange termijn gezondheidsongemakken met zich mee kan brengen.

Neurotransmitters in de darmen

Ook je mentale gezondheid wordt beïnvloed door de gezondheid van je darmen. De darmbacteriën beïnvloeden de hersenen doordat zij een grote hoeveelheid aan neurotransmitters afscheiden. Een deel van de neurotransmitters die in de darmen wordt aangemaakt komt via de bloedbaan in de hersenen terecht. Bepaalde neurotransmitters zorgen ervoor dat zenuwen aan de buitenkant van de darmen signalen afgeven aan de hersenen, andere neurotransmitters zijn van invloed op je gemoedstoestand. Een voorbeeld daarvan is de neurotransmitter serotonine waarvan 90% in de darmen wordt geproduceerd. Serotonine staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Wanneer de darmflora uit balans raakt kan dit zorgen voor verminderde productie van serotonine in de darmen. Dit kan van invloed zijn op de gemoedstoestand en zorgen voor angst of depressieve gevoelens.

Darmonderzoek

Een gezonde darmflora is van groot belang voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Of je darmflora gezond is, kan lastig te bepalen zijn. Er zijn verschillende leefstijlfactoren die invloed kunnen hebben op de gezondheid van de darmflora. Voor een gezonde darmflora zijn gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning van groot belang. Van ongezonde voeding, alcohol en stress kan de darmflora uit balans raken. In sommige gevallen kun je hierdoor ongemakken ervaren zoals kramp, een opgeblazen gevoel of diarree. Dit is niet altijd het geval. Om inzicht te krijgen in de gezondheid van jouw darmen, kun je een ontlastingsonderzoek laten uitvoeren.

De Darm Health Check van Perfect Lab is een uitgebreid ontlastingsonderzoek waarin maar liefst 16 darmwaardes worden onderzocht die je een betrouwbaar inzicht geven in hoe het is gesteld met de gezondheid van je darmen en waar ze specifiek behoefte aan hebben. In combinatie met de darm gerichte leefstijlanalyse krijg je een duidelijk inzicht in de gezondheid van je darmen waarmee je de gezondheid van je darmen en daarmee je algehele gezondheid kunt verbeteren.

Inmiddels begrijp je hoe belangrijk een gezonde darmflora is voor je fysieke én mentale gezondheid. Toch loopt zo’n 20% van alle Nederlanders rond met darmongemakken. Vaak wordt al snel gedacht aan PDS (Prikkelbaar Darmsyndroom), maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van parasieten of de ziekmakende schimmel Candida. De beste manier om te achterhalen waar jouw ongemakken vandaan komen? Doe de Darm Health Check. Je lichaam is namelijk net een logboek. Alle informatie over je gezondheid is erin opgeslagen. Deze informatie kun je laten ‘uitlezen’. Niet alleen uit lichaamsvloeistoffen zoals bloed en speeksel, maar óók uit ontlasting.

Ontlastingsonderzoek

Door je ontlasting te laten onderzoeken kun je eventuele afwijkingen vroegtijdig in het vizier krijgen. En dat is belangrijk omdat sommige afwijkingen zich kunnen ontwikkelen tot serieuze gezondheidsrisico’s. Als je er op tijd bij bent kun je ze in de meeste gevallen echter met een paar aanpassingen in je leefstijl in de kiem smoren. Om inzicht te krijgen in de gezondheid van je darmen ontwikkelde Perfect Lab een betaalbaar en makkelijk uitvoerbaar ontlastingsonderzoek: de Darm Health Check. Dit onderzoek meet maar liefst 16 darmwaardes, waaronder darmflora, immuunsysteeem, ontstekingen, parasieten, gisten en schimmels. Samen geven deze waarden een compleet beeld van de gezondheid van je darmen. Het onderzoek is makkelijk thuis uit te voeren. Een sample neem je thuis af en stuur je op. Binnen 7 dagen ontvang je de uitslag. Tijdens een telefonisch consult licht een gezondheidsexpert alle waarden toe. Ook krijg je persoonlijk lifestyle advies waarmee je de gezondheid van je darmen kunt verbeteren.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.