10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Wat is jodium?

Jodium blog

Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn weer nodig voor een goede groei, de stofwisseling en ontwikkeling van het zenuwstelsel. Het is belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen. Jodium komt voor in diverse voedingsmiddelen maar doordat onze eetgewoonten in de loop der jaren zijn veranderd, lopen we het risico op een jodiumtekort. Een jodiumtekort kan er onder andere voor zorgen dat de schildklier trager gaat werken. Daarnaast kan het zorgen voor groeiachterstand en een verminderd leervermogen.

Waar zit jodium in voeding?

Jodium komt van nature voor in eieren, zuivelproducten, zeevis, zeewier en sommige vleeswaren. Ook wordt jodium toegevoegd aan keukenzout (gejodeerd zout) of aan bakkerszout, dat wordt gebruikt voor het bakken van brood. Dit maakt brood de belangrijkste bron van jodium uit voeding. Ruim de helft van de inname van jodium in Nederland is uit brood afkomstig. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid van jodium is niet erg hoog, voor volwassenen is dit 150 microgram. De bovengrens is 600 microgram per dag. Omdat jodium vooral voorkomt in brood en dierlijke producten en deze in Nederland door het veranderende voedingspatroon door sommigen steeds minder gegeten worden door sommige mensen, lopen zij kans op een jodiumtekort.

Wat doet jodium en wat zijn de voordelen?

Het lichaam heeft jodium hard nodig om goed te kunnen functioneren. Ten eerste ondersteunt jodium de werking van de schildklier en is jodium essentieel voor het aanmaken van schildklierhormonen. Dit is zonder jodium niet mogelijk. Ook draagt jodium bij tot normale cognitieve functies, bevordert het de energiestofwisseling, is het goed voor ons zenuwstelsel en draagt het bij aan het behoud van een gezonde huid.

Een jodiumtekort

U loopt de kans op een jodiumtekort wanneer u weinig of geen brood eet, of enkel biologisch brood of thuisgebakken brood eet zonder gejodeerd zout. De schildklier beschikt normaal gesproken over een grote voorraad jodium. Krijgt u te weinig jodium binnen, dan zult u dit vaak pas na enkele jaren merken. Een tekort aan jodium kan ervoor zorgen dat de schildklier trager gaat werken en gaat opzwellen. Dit kan weer zorgen voor gewichtstoename, obstipatie, traagheid en kan ervoor zorgen dat u het veel koud heeft. Een jodiumtekort bij kinderen kan ertoe leiden dat zij een groeiachterstand oplopen en hun leervermogen wordt verminderd.

Wanneer u weinig brood of brood zonder gejodeerd zout eet, let er dan op dat u jodium uit andere bronnen binnenkrijgt zodat u een jodiumtekort voorkomt. Dit kunt u doen door zeevis, zuivel of eieren te eten. Ook kunt u jodium supplementen slikken die een tekort waar nodig aanvullen. Premium Multi Support van Perfect Health is een hoog gedoseerd Multi Vitaminen en Mineralen Complex dat een breed scala aan goed opneembare (organische verbindingen) vitaminen en mineralen bevat (waaronder jodium) om eventuele dagelijkse tekorten, waar nodig, effectief aan te vullen.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.