Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Kom je aan van light producten?

Zijn light producten wel zo gezond? | Perfect Health

Door velen die willen afvallen worden light producten gezien als dé uitkomst. Er zijn ontzettend veel producten op de markt die ook in een light variant worden aangeboden. Een product mag ‘light’ worden genoemd wanneer het 30% minder suiker, vet of calorieën bevat dan de normale variant. Het light product smaakt in de meeste gevallen nagenoeg hetzelfde als de normale variant, je krijgt alleen een stuk minder vet of calorieën binnen.

Het eten of drinken van light producten is echter lang niet zo goed voor ons als door velen wordt gedacht. Diverse light producten kunnen een stuk slechter voor de gezondheid zijn en ze zorgen er zeker niet voor dat je er slanker van wordt. Het antwoord op de vraag of je aankomt van light producten antwoorden is dan ook : JA!  Hoe dat precies zit leggen we je uit in deze blog.

Een verhoogde insulinespiegel

Veel light producten bevatten weinig calorieën, de suikers zijn in dat geval bijvoorbeeld vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Het probleem is echter dat kunstmatige zoetstoffen ons insulineniveau net zo goed laten stijgen als suiker doet. Insuline wordt namelijk afgeven als een reactie op de zoete smaak, er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt in calorieën. Insuline vervoert normaal suikers naar de cellen, in het geval van zoetstoffen zijn er geen suikers om te vervoeren. Hierdoor worden er suikers uit de spieren en bloedsomloop gebruikt en gaat het lichaam in een stand van hongersnood, waardoor er minder energie naar de cellen toe gaat en er meer als vetreserve wordt opgeslagen. Gezoete light producten kunnen dus net als producten met suikers zorgen voor een verhoogde insulinespiegel wat een belangrijke oorzaak van overgewicht is.

Minder verzadiging, hongergevoel en zoete trek

Light producten kunnen ook een hongergevoel veroorzaken. Normaal gesproken stuurt het lichaam een seintje naar de hersenen wanneer het door te drinken of te eten genoeg energie binnen heeft gekregen. De hersenen scheiden dan het hormoon serotonine uit, welke het hongergevoel stilt. Wanneer het lichaam onvoldoende energie binnenkrijgt, zal dit het tekort bij de volgende maaltijd willen compenseren wat ervoor zorgt dat je meer gaat eten. Zoetstoffen in light producten bevatten bijna geen energie waardoor het lichaam niet verzadigd raakt en er geen seintje aan de hersenen wordt afgegeven. In de meeste gevallen zal dit ervoor zorgen dat het lichaam meer verlangt naar voedsel waardoor je meer gaat eten en uiteindelijk zult aankomen. Daarnaast is zoetigheid verslavend en houden ook kunstmatig gezoete producten de behoefte naar zoetigheid in stand. De zoete trekt blijft en je zult blijven grijpen naar producten met suikers of zoetstoffen waardoor je grote kans hebt om aan te komen.

Wil je voorkomen dat je aankomt of wil je afvallen, dan is een gezonde levensstijl van groot belang. Daarbij raden wij aan om producten met suikers maar ook light producten en andere bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Kies daarentegen voor gezonde onbewerkte voeding, de juiste vitaminen en mineralen en zorg natuurlijk ook voor voldoende lichaamsbeweging.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.