fbpx
Gratis verzending vanaf €30,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €30,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis
22 februari 2020

Koud douchen is goed voor de gezondheid

Voordelen koud douchen - Perfect Health

Douchen is voor de meeste mensen een dagelijkse gewoonte. Voor velen is niets fijner dan een lekkere warme douche. Bij het idee aan een koude douche, krijgen de meeste mensen de rillingen. Kou wordt niet als comfortabel ervaren en door velen wordt ook gedacht dat men door kou ziek kan worden. Dit klopt echter niet, ziek wordt men door een virus en niet door kou. Een koude douche is een ontzettend goed idee, het brengt namelijk verschillende voordelen voor de gezondheid met zich mee. Een groot voorstander van het nemen van een koude douche is de internationaal bekende Nederlandse Wim Hof is die ook wel de ‘Iceman’ wordt genoemd. Hof kan omgaan met extreme vormen van kou met behulp van ademhalingsoefeningen en mediatie. Hij meent dat we een deel van onze innerlijke kracht zijn kwijtgeraakt door onszelf altijd maar warm te houden. Deze innerlijke kracht kunnen we terugkrijgen door het stimuleren van ons lichaam door het bloot te stellen aan kou, bijvoorbeeld door middel van een koude douche!

De voordelen van koud douchen

Koud douchen lijkt een positief effect op het immuunsysteem te hebben. Wanneer het lichaam aan lage temperaturen wordt blootgesteld, warmt het automatisch op. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem geprikkeld wordt en versterkt. Een goed werkend immuunsysteem zorgt er weer voor dat men minder vatbaar is voor virussen en dus minder vaak ziek wordt. Een koude douche is ook goed voor de bloedcirculatie. Er vindt vernauwing plaats door de kou waardoor de bloeddruk verhoogd wordt. Dit proces zorgt ervoor dat het bloed efficiënter kan worden gebruikt, bij een warme douche verwijden de aders juist en vindt het omgekeerde effect plaats. Verder zorgt koud douchen voor een betere stofwisseling waardoor het op lange termijn kan zorgen voor gewichtsverlies. Bij blootstelling aan lage temperaturen wordt bruin vet aangemaakt dat verantwoordelijk is voor het verbranden van glucose. Een toename van bruin vet in combinatie met een goede bloedcirculatie zorgen voor een verhoogde stofwisseling. Daarnaast zorgt koud douchen voor een strakke en gezonde huid doordat de spieren en bloedvaten zich samentrekken.

Starten met koud douchen

Koud douchen is waarschijnlijk niet hetgeen waar u direct aan denkt wanneer u zich lekker wilt opfrissen. Maar geloof ons, door iedere dag een koude douche te nemen zal dat op lange termijn zeker de vruchten afwerpen! Met een koude douche werkt u dagelijks aan uw weerstand en uw vitaliteit. Het zal in het begin echt wennen zijn, maar later zult u zich een stuk lekkerder, frisser én krachtiger voelen. Een klein pluspuntje is misschien wel dat u eerst gewoon kunt beginnen met een warme douche, als u maar eindigt met een koude douche. Probeer dit op langzaam op te bouwen. Begin met een heerlijke warme douche en eindig eerst met een paar seconden koud. Naar mate het lichaam hieraan werkt, is het op te bouwen naar bijvoorbeeld 2 minuten. Probeer er uiteindelijk een dagelijkse routine van te maken! Luister daarbij wel altijd naar het lichaam. Zoek de grens op zonder eroverheen te gaan en uiteindelijk zult u profiteren van de gezondheidsvoordelen van de koude douche.

Lees ook
Signalen van vitamine B12 tekortDouchen is voor de meeste mensen een dagelijkse gewoonte.Lees verder pijl

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.