Lasagne is een klassieker uit de Italiaanse keuken en bij velen favoriet. Dit heerlijke gerecht past echter niet in ieder dieet. Lasagne bestaat voor een groot deel uit lasagnebladen, deze bevatten veel koolhydraten. Daarnaast bevat een lasagne vaak veel kaas. Een gezonder alternatief voor de traditionele lasagne is een lasagne waarbij de bladeren worden vervangen door plakjes groente en zoete aardappel. De kaas in de lasagne wordt in het gezonde alternatief, vervangen door feta. Feta bevat in vergelijking met andere kazen minder vet en calorieën. Hieronder leest u wat u nodig heeft voor deze gezonde maar heerlijke lasagne.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 grote zoete aardappel met oranje schil
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 2 uien
- 5 grote tomaten
- 400 gram gepelde tomaten
- Een klein blikje tomatenpuree
- 500 gram mager rundergehakt
- 200 gram (geiten)feta
- Een flinke bos verse basilicum
- 1 theelepel oregano
- 3 tenen knoflook
- Peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snijd de knoflook en uien fijn. Snijd vervolgens de zoete aardappel, courgette, aubergine en tomaten in plakken van maximaal 4 millimeter dik.
Rul in een pan het gehakt samen met de knoflook, ui en tomatenpuree. Om het wat pittiger te maken kan hier ook wat sambal aan toegevoegd worden.
Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en laat het geheel even pruttelen. Breng het geheel op smaak met de oregano, peper en zout.
Gebruik 1 grote ovenschaal of 2 kleine en vet deze in met wat olijfolie. Bedek de bodem met een laag zoete aardappel, aubergine en tomaat. Bedek deze laag met de helft van de saus. Verkruimel hier wat feta over en bedek de laag met basilicum.
Bedek het geheel vervolgens met een laag courgette en tomaat. Giet hier de rest van de saus overheen en verkruimel de rest van de feta over het geheel.
Schuif de schaal in de over voor 30 minuten en de heerlijke lasagne is klaar!