In Nederland is luchtvervuiling een groot probleem. De luchtkwaliteit is op veel plekken in Nederland ongezond hoog. Dit is natuurlijk met het blote oog niet te zien, de lucht wordt namelijk vervuild door fijnstof. Fijnstof is een verzamelnaam voor hele kleine deeltjes in de lucht, deze zijn maar een paar micrometer groot (een micrometer is wel duizend keer kleiner dan een millimeter). Het grootste gedeelte aan fijnstof in de lucht wordt door de mens veroorzaakt. Naast fijnstof bevinden zich ook andere schadelijke stoffen in de lucht zoals roet, stikstofdioxide en ozon. Dat de lucht in Nederland zo vervuild is heeft verschillende oorzaken. Het wegverkeer is één van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling. Denk daarbij aan de uitlaat van auto’s, motoren, scooters en vrachtwagens. Met name in de steden hebben we hier last van omdat hier veel vervuilde scooters, autobusjes en auto’s rijden en mensen dicht op elkaar wonen. Ook remmen en het slijten van banden zorgt voor luchtvervuiling. Daarnaast draagt ook industrie bij aan vervuiling en zorgen ook huishoudens voor een slechtere luchtkwaliteit. Zo zijn vervuilers in huis gaskachels, cv-ketels en sigarettenrook.
De invloed van luchtvervuiling op onze gezondheid
De omgeving heeft invloed op ieders gezondheid, dit kan positief zijn maar ook negatief. Luchtvervuiling die we niet met het blote oog zien, kan een negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Fijnstof en smog kunnen klachten veroorzaken aan de ogen, neus en luchtwegen. Deze kunnen ervoor zorgen dat u kortademig bent, een droge keel heeft en veel moet hoesten of last heeft van droge ogen. Ook kunnen ze zorgen voor blijvende longklachten. We denken bij luchtvervuiling meestal aan de hiervoor genoemde gezondheidsgevolgen door de lucht die wordt ingeademd. Ook de huid kan nadelige gevolgen van luchtvervuiling ondervinden. De huid staat natuurlijk in direct met contact met de (vervuilde) lucht waarin we leven. Fijnstof in de lucht kan veranderingen in de huid te weeg brengen. Het zorgt voor oxidatieprocessen waardoor als gevolg vrije radicalen en ontstekingsfactoren worden gevormd. De schade zorgt uiteindelijk voor een versnelde huidveroudering.
De gevolgen van luchtvervuiling voor de gezondheid beperken
Om uitstoot te voorkomen kunnen we natuurlijk vaker fietsen of wandelen in plaats van de auto pakken zodat uitstoot wordt voorkomen. Maar aan het feit dat de lucht vervuild is kunnen we niet zomaar iets doen. Om de gevolgen voor uzelf te beperken kunt u wel rekening houden met een aantal dingen. Wanneer u fietst of hardloopt ademt u automatisch veel lucht in. Vermijd hardlopen of fietsen in de buurt van drukke wegen. Kies in plaats daarvan een route door de natuur of langs wegen met minder verkeer. Wanneer u auto rijdt en in de file terecht komt, houd dan de ramen dicht. Zo houdt u de vuile lucht buiten. Staat u niet in de file, dan is het raam openen geen probleem. Ondanks de luchtvervuiling buiten, is het toch beter om de ramen en ventilatieroosters in uw woning open te houden. Binnenshuis ontstaat er namelijk ook vervuiling wanneer u stookt of aan het koken bent. Die vervuiling moet afgevoerd worden, ventileer daarom altijd.
Antioxidanten uit voeding helpen tegen de schadelijke gevolgen van milieuvervuiling in ons lichaam. Milieuvervuiling vergroot namelijk de kans op overproductie van vrije radicalen in ons lichaam, die onze cellen, weefsels en organen kunnen aantasten. Antioxidanten hebben de eigenschap, dat ze deze vrije radicalen neutraliseren. Antioxidanten zitten vooral in fel gekleurde groenten en fruit. Voor een optimale werking van antioxidanten is het belangrijk een brede variëteit verschillende soorten binnen te krijgen. Daarom kan het gebruik van een geavanceerd anti-oxidanten supplement uitkomst bieden.