Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Maagzuurremmer veroorzaakt magnesiumtekort

Over het algemeen gebruiken we in Nederland veel maagzuurremmers. Met name bij brandend maagzuur worden er snel maagzuurremmers voorgeschreven. Brandend maagzuur is het pijnlijke gevoel aan de onderkant van de borstkas die vervolgens naar de keel trekt. Dit neemt een hele zure smaak met zich mee. Wanneer dit een enkele keer voorkomt kan het nog geen kwaad. Maar in sommige gevallen blijven mensen daar last van houden. Dan wordt er vaak geadviseerd om maagzuurremmers te gebruiken. Dit geldt ook ter voorkoming van maagzweren of ontsteking in de maag. Maagzuurremmers verminderen de aanmaak van zuur in de maag. Maar wist je dat maagzuurremmers zowel op de korte als op de lange termijn ook bijwerkingen met zich meebrengen? Een van deze bijwerkingen op lange termijn is een tekort aan magnesium.

Waar gebruiken we magnesium voor

Het mineraal magnesium is onmisbaar in ons lichaam, dit komt omdat het bij meer dan 300 enzymatische processen betrokken is. Zonder magnesium kan ons lichaam geen energie produceren. Ook heeft het invloed op onze spieren. Magnesium zorgt ervoor dat onze spieren ontspannen. Zonder magnesium trekken deze constant samen. Daarnaast is magnesium erg belangrijk in de vorming van gezonde botten en tanden. Dit houdt ons lichaam sterk. Ook heeft magnesium een positieve werking op onze weerstand. Het zorgt ervoor dat we goed om kunnen gaan met stress en spanning. Tot slot zorgt magnesium ook voor een optimale werking van ons zenuwstelsel. Dit zijn slechts enkele functies van magnesium op ons lichaam. Maar dit zijn wel enkele belangrijke functies. Wanneer er een groter tekort aan magnesium ontstaat heeft dit een negatieve invloed op deze lichamelijke functies.

De effecten van maagzuurremmers

Maagzuurremmers helpen dus onder andere tegen brandend maagzuur. Maar het lichaam heeft dit maagzuur juist nodig. Maagzuur is bijvoorbeeld belangrijk om het verteringsenzym in de dunne darm te activeren en om belangrijke nutriënten te kunnen absorberen zoals calcium, vitamine B12 én magnesium. Echter, door het gebruik van maagzuurremmers kan er een tekort aan magnesium ontstaan. Dit tekort sluipt er langzaam in en merk je dus ook niet direct. Deze problemen ontstaan in de darmen. De darmen regelen samen met de nieren en botten de concentratie van magnesium in ons bloed. Een opname van magnesium is dus essentieel voor onze magnesiumhuishouding. Een van de bijwerkingen van maagzuurremmers is dat het de darmen gedeeltelijk of volledig blokkeert. Het gevolg is dat het lichaam geen magnesium meer op kan nemen. Doordat dit proces niet direct te merken is ontstaan de klachten vaak op de lange termijn pas. Een van de klachten die vaak voorkomt zijn pijnlijke spierkrampen. In het ergste geval kan een tekort aan magnesium zelfs leiden tot hartritmestoornissen.

Wanneer je gebruikmaakt van maagzuurremmers is het dus erg belangrijk om het magnesiumgehalte in de gaten te houden. Een klacht zoals spierpijn, verwardheid of vermoeidheid kan al een signaal zijn van een tekort aan magnesium. Naast een magnesiumtekort kan een maagzuurremmer ook een tekort aan vitamine B12 veroorzaken. Supplementen kunnen het tekort aan magnesium en vitamine B12 aanvullen. Wil jij weten welke supplementen voor jouw situatie geschikt zijn? Neem dan eens contact op voor persoonlijk en deskundig advies.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.