Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Mannen in de overgang

Mannen in de overgang | Perfect Health

Dat vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd in de overgang komen is algemeen bekend. Dat ook mannen in de overgang kunnen komen, is een stuk minder bekend bij de meeste mensen. De mannelijke overgang wordt ook wel penopauze of andropauze genoemd en is een gevolg van het testosterongehalte dat vanaf ongeveer het 40e levensjaar afneemt. Anders dan bij vrouwen in de overgang waarbij het oestrogeengehalte plotseling enorm daalt, gaat het proces bij mannen meer geleidelijk. Toch kunnen mannen ook klachten ervaren in de overgang als gevolg van de daling van het testosteronniveau.

Overgangsongemakken bij mannen

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon en speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren van het lichaam. Het is onder andere van invloed op de vetregulatie, de spiermasse en het libido. Naarmate je ouder wordt, daalt het testosterongehalte. Dit is een natuurlijk proces en gaat geleidelijk, het testosterongehalte daalt langzaam maar toch kunnen mannen hier op een zeker moment wat van gaan merken. Ongemakken die kunnen ontstaan als gevolg van de daling van het testosteron zijn onder andere:

  • Opvliegers
  • Stemmingswisselingen
  • Een lager libido
  • Minder energie
  • Afbraak van de spieren
  • Een tragere stofwisseling
  • Problemen met slapen

Daarnaast treedt er in de overgang ook een andere lichamelijke verandering op bij de man, namelijk een groeiende prostaat. Eén op de twee mannen krijgt vanaf ongeveer 50-jarige leeftijd te maken met een groeiende prostaat. Door de groei van de prostaat kan de plasbuis worden dichtgedrukt met als gevolg dat men minder goed kan plassen, vaker moet plassen of juist moeite heeft met het ophouden van de plas.

Tips voor mannen in de overgang

De ongemakken die bij mannen in de overgang kunnen ontstaan, zijn het gevolg van een daling of een tekort aan testosteron. Om naarmate je als man ouder wordt ongemakken te voorkomen of te verhelpen, is het zaak om het testosterongehalte zoveel mogelijk op peil te houden. Daarbij is een gezonde leefstijl van groot belang.

Zorg er allereerst voor dat je voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt in de basis binnen krijgt. Eet zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen voorzien van vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten en omega 3 vetzuren en drink iedere dag voldoende water. Vermijd producten die rijk zijn aan suiker en transvetten. Naast gezonde voeding is voldoende lichaamsbeweging, voldoende slaap en voldoende ontspanning van belang voor het op peil houden van het testosterongehalte. Deze leefstijlregels dragen ook bij aan het gezond houden van de prostaat in de overgang.

Prostate Support ondersteunt de prostaat*, urinewegen* en testosteronspiegel bij mannen.

*Gezondheidsclaim is lopende

Premium Health Check onderzoekt maar liefst 30 bloedwaardes, waarbij je als aanvullende waardes ook je prostaat en testosteron kunt laten meten.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.