Persoonlijk & deskundig advies? Bel 020 - 2809200
Mindfulness Ademhaling

Mentaal sterker worden met behulp van mindfulness oefeningen

Veel mensen zijn de meeste tijd met hun gedachten ergens anders en zijn niet bewust van het hier en nu. Als gevolg hiervan wordt men vergeetachtig, ervaart men veel zorgen of heeft men verschillende angsten. Mindfulness helpt ons om echt aanwezig te zijn in het hier en nu. Ademhaling maakt daar een belangrijk deel van uit. Door het opmerken van uw eigen adem, bent u ook bewust van uzelf. Mindfulness kan de behandeling van lichamelijke of psychische klachten ondersteunen. Met behulp van mindfulness kunt u meer geluk gaan ervaren en het kan ervoor zorgen dat u mentaal sterker wordt. Met behulp van mindfulness leert u beter om te gaan met stress, tegenslagen of angsten. Hieronder twee oefeningen die hier aan kunnen bijdragen.

Bewuste ademhaling

Deze oefening lijkt eenvoudig, maar kan een groot resultaat hebben. Met de oefening leert u om zowel uw in- als uitademing bewust te beleven. U brengt uw aandacht naar uw ademhaling waardoor u totale rust ervaart. U denkt op dat moment niet meer aan het verleden, heden of de toekomst. De oefening zal in het begin niet gemakkelijk zijn, des te vaker u de oefening doet hoe gemakkelijker hij voor u wordt.

U voert de oefening als volgt uit:

  1. Ga rustig zitten of liggen.
  2. Focus op uw ademhaling en adem in voor drie, vier of vijf seconden.
  3. Focus u weer wanneer u uitademt.
  4. Uw mindfulness wordt onderbroken wanneer de in- of uitademing stopt.

Ga een stap verder door u op uw gehele ademhaling te focussen zonder dat de mindfulness wordt onderbroken. Blijf focussen op uw ademhaling waardoor u concentratie sterk zal verbeteren.

Bewustwording van uw lichaam

Door bewust te worden van uw lichaam, bevindt u zich in het hier en nu. Dat is waar het bij mindfulness om gaat en waar u mentaal sterker door wordt. Deze oefening is eenvoudig maar kan een groot effect hebben op de eenheid van het lichaam en onze geest.

U voert de oefening als volgt uit:

  1. Ga liggen op uw rug in een rustige omgeving en sluit uw ogen.
  2. Concentreer u eerst een tijdje op uw ademhaling, wanneer u volledig tot rust bent gekomen richt u zich op uw lichaam.
  3. Richt u eerst op uw tenen, voel ze bewegen. Ga vervolgens door naar uw voeten en probeer ze te voelen. Ga door naar uw enkels, uw benen, buik, rug, uw armen, handen en vingers. U eindigt bij uw hoofd.
  4. Neem 10 minuten de tijd voor de gehele oefening en herhaal de oefening dagelijks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *