fbpx
Gratis verzending vanaf €30,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €30,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis
4 juni 2020

Molybdeen

Molybdeen | Perfecte Health

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Molybdeen is relatief onbekend mineraal en spoorelement dat van belang is voor een aantal belangrijke processen in het lichaam. Een spoorelement is kortgezegd een essentieel mineraal waarvan het lichaam slechts kleine hoeveelheden nodig heeft maar waar het lichaam niet zonder kan. Het lichaam kan molybdeen niet zelf maken maar haalt dit uit voeding. Molybdeen levert geen energie, wel is het mineraal essentieel voor normale groei en ontwikkeling en een goede gezondheid. In welke voeding molybdeen voorkomt en wat molybdeen precies doet in ons lichaam lees je hieronder.

Voedingsmiddelen met molybdeen

Molybdeen krijgt men onder andere binnen via planten die in de aarde groeien zoals aardappelen, erwten, bonen en linzen. Het molybdeengehalte in deze plantaardige producten is afhankelijk van de bodem waar deze op geteeld zijn. Andere voedingsmiddelen met een hoog molybdeengehalte zijn granen zoals haver en gerst, peulvruchten, noten en zaden, zuivelproducten zoals yoghurt en eieren en in groenten zoals tomaten, komkommer, wortelen, paprika’s ,venkel en komkommer komt molybdeen voor. Ook orgaanvlees is een bron van molybdeen.

Wat doet molybdeen in het lichaam?

Molybdeen is in het lichaam een onderdeel van een beperkt aantal verschillende enzymen die bij de energiestofwisseling betrokken zijn en van belang zijn voor de opbouw en afbraak van eiwitten in het lichaam. Ook helpt het mineraal bij de benutting van ijzer in het lichaam, het werkt samen met vitamine B2 om ijzer op te nemen in hemoglobine en ondersteunt de productie van rode bloedcellen en helpt bij de opname van zuurstof in rode bloedcellen. Daarnaast is molybdeen nodig bij de stofwisseling van stikstof, dit zorgt ervoor dat het lichaam stikstof kan gaan gebruiken.

Nadelige effecten van een teveel aan molybdeen in het lichaam zijn niet bekend. Een tekort aan molybdeen is zeer onwaarschijnlijk wanneer men voldoende gezonde en gevarieerde voeding binnenkrijgt. Wanneer hier geen sprake van is of wanneer men veel koper binnenkrijgt door middel van een supplement kan een tekort voorkomen. Bij ernstige tekorten kan men last krijgen van mond- en tandvleesaandoeningen, verhoogde hartslag en versnelde ademhaling of prikkelbaarheid.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lees ook
Signalen van vitamine B12 tekortMolybdeen is een relatief onbekend mineraal en belangrijk spoorelement in ons lichaam. Lees verder pijl

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.