Quercetine is één van de bioflavonoïde voedingsstoffen welke bestaat uit een groep van meer dan 4000 plantenstoffen die fruit en groenten hun prachtige kleuren geven. Quercetine wordt in de natuur vaak samen met vitamine C aangetroffen. De stof heeft een structuur die lijkt op rutine, een andere bioflavonoïde die ook vaak samen met quercetine voorkomt. De stof smaakt bitter en heeft een geelbruine kleur. De flavonoïde quercetine is een natuurlijke antioxidant, een stof die het lichaam beschermt. Quercetine komt voor in vele soorten fruit en groente zoals in bessen, appels, kappertjes, boerenkool, zoete aardappel, pruimen en rode ui. De stof bevindt zich vooral in de schil van de diverse soorten groenten en fruit. Quercetine is een krachtig antioxidant dat veel voor de gezondheid kan doen.
Waar is quercetine goed voor?
Quercetine is een belangrijke bioflavonoïde. U heeft vast wel eens gehoord dat een glas rode wijn goed kan zijn voor hart- en bloedvaten? Dit komt doordat rode wijn veel bioflavonoïden bevat, waaronder quercetine. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat flavonoïden de vasculaire functie kunnen verbeteren en zorgen voor een verbeterde bloedtoevoer. Quercetine heeft ook de eigenschap vermoeidheid uit te stellen door het centrale zenuwstelsel te stimuleren. Dit zijn mogelijke verklaringen waardoor er in verschillende wetenschappelijke studies is aangetoond dat quercetine een gunstig effect heeft op het verbeteren van de prestatie. Net zoals vitamine C is quercetine belangrijk voor ons immuunsysteem. Daarnaast werkt quercetine synergetisch met vitamine C. Tot slot, is quercetine een belangrijk antioxidant en het is verstandig deze tezamen met andere belangrijke antioxidanten stoffen dagelijks voldoende binnen te krijgen.
Hoe krijgt u voldoende quercetine binnen?
Quercetine is aanwezig in vele soorten groenten en fruit. Om voldoende quercetine binnen te krijgen wordt aangeraden om diverse soorten groenten en fruit in uw menu te verwerken. Omdat quercetine wateroplosbaar is, kan de stof verloren gaan wanneer de groente wordt gekookt. Om voldoende quercetine binnen te krijgen is het daarom beter om de groenten te stomen of te roerbakken. Omdat de stof zich vooral onder de schil bevindt bij diverse soorten fruit, is het beter om deze niet te schillen. De opneembaarheid van quercetine is laag maar wordt verbeterd wanneer de stof met vet wordt gecombineerd. Vet stimuleert afgifte van gal in de darm waardoor de stof beter kan worden opgenomen.
Quercetine is ook als supplement of als onderdeel van een supplement verkrijgbaar. Antioxidant Support van Perfect Health bevat quercetine gecombineerd met een breed spectrum aan andere belangrijke antioxidatieve vitaminen, mineralen, flavonoïden en polyfenolen. Een brede gevarieerde samenstelling van verschillende soorten antioxidanten werkt beter dan wanneer een antioxidant geïsoleerd wordt ingenomen. Dat maakt Advanced Antioxidant Support zo een bijzonder product.