Cyber Monday, 15% korting op alle supplementen! Code: CYBERM (excl. herhaalservice en voordeelverpakkingen)

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

De risico’s van overgewicht

De risico’s van overgewicht | Perfect Health

Overgewicht is wereldwijd een toenemend probleem. In Nederland lijdt de helft van de volwassenen aan overgewicht, een grote toename ten opzichte van 30 jaar geleden toen nog een derde van Nederlandse volwassenen overgewicht had. Naar verwachting zal deze groep blijven stijgen. Een deel van de volwassenen met overgewicht lijdt aan obesitas. We spreken van overgewicht en obesitas wanneer sprake is van overmatige vetophoping welke schade kan toebrengen aan de gezondheid. Overgewicht en obesitas kunnen aan de hand van de Body Mass Index (BMI) worden berekend door het gewicht in kilogram te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Bij een BMI tussen de 25 en 30 is sprake van overgewicht, bij een BMI boven de 30 is sprake van obesitas en bij een BMI boven de 40 is sprake van morbide obesitas.  

Gezondheidsrisico’s bij overgewicht

Overgewicht en obesitas zijn ongezond voor het lichaam en kunnen diverse ongemakken veroorzaken maar kunnen ook ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bij overgewicht en obesitas vormt zich vet in de buikholte en rond de organen wat ontzettend ongunstig is voor de gezondheid. De vetcellen in de buik vormen stoffen die het lichaam ongevoeliger maken voor insuline en waardoor insuline resistentie kan ontstaan. Insulineresistentie is een voorbode van diabetes. Ook kan vervetting van organen zoals de lever ontstaan. Daarnaast kan een verhoogd cholesterol en verhoogde bloeddruk ontstaan, deze factoren vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Extra druk op het lichaam als gevolg van overgewicht kan ook gewrichtsongemakken.

Overgewicht kwijtraken en tegengaan

De beste manier om overgewicht kwijt te raken en tegen te gaan, is door middel van een gezonde leefstijl. Bij overgewicht is het van belang om op een gezonde manier af te vallen door de calorie inname te beperken en te kiezen voor gezonde onbewerkte voeding. Zorg daarnaast ook voor voldoende beweging, ontspanning en voldoende slaap.

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen kan overgewicht zorgen voor diverse ongemakken en gezondheidsrisico’s. Bij overgewicht is het daarom aan te raden om diverse bloedwaardes te meten. Het bloed brengt zuurstof en voedingsstoffen naar het gehele lichaam en loopt door het hele lichaam. Door middel van het meten van de bloedwaardes kan uitwijzen welke nutriënten onvoldoende in het lichaam aanwezig zijn en welke delen in het lichaam bijvoorbeeld als gevolg van overgewicht niet goed functioneren.

Relevante waarden om te meten bij overgewicht zijn:

Cholesterolwaarden
De totale cholesterolwaarde geeft de verhouding tussen goed en slecht cholesterol (HDL en LDL) weer en is een indicatie voor het risico op hart- en vaatziekten.

Triglyceriden
Deze waarde geeft een beeld over jouw vetopslag en het risico dat je hiermee loopt.

HbA1c
Deze waarde geeft de gemiddelde suikerspiegel in de afgelopen drie maanden weer en is een belangrijke indicatie voor ontwikkeling van suikerziekte.

Leverwaarden
De leverwaarden Gamma-GT en ASAT/ALAT geven weer hoe het met de gezondheid van de lever staat.

Vitamine D
Vitamine D is een belangrijke vitamine voor het immuunsysteem, voor de botten, het geheugen en de spierkracht. Bij overgewicht ontstaat vaak een tekort aan vitamine D en anderzijds zorgt een vitamine D tekort voor meer vetopslag.

Darmwaardes
De darmen en darmflora kunnen een rol spelen bij overgewicht. Darmwaardes kunnen uitwijzen of sprake is verstoorde darmflora.

De verschillende waardes die relevant zijn om te meten bij overgewicht zijn allen waardes die worden onderzocht in de Premium Health Check en Darm Health Check van Perfect Lab.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Ubiquinol
Lactose-intolerantie
Brain fog

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.